Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Як пити зріджене сонячне світло?

Віскі — це скраплене сонячне світло, — говорив Бернард Шоу. Та ще й тема віскі сама по собі майже така ж величезна і глибока, як це саме сонячне світло. І щоб із ним ефективно взаємодіяти, потрібно знати, як це робити.

Для цього заповзятливі шотландці вигадали правило 5S! Це проста, але зручна та доступна інструкція, яка, якщо нею скористатися, видасть у вас не новачка, а досвідченого прихильника вогняної води життя. Отже, припустимо, у вас вже є пляшка гарного віскі (гарного!) і правильний келих (гленкерн, або для коньяку, або просто тюльпановидний звужений догори), і бажання випити цей самий віскі з максимальним задоволенням. Ви вже залишили віскі при кімнатній температурі, сховавши пляшку у вертикальному положенні в шафу подалі від сонячного проміння. Для дегустації обов'язково приготували чисту воду: адже вона допоможе оновлювати рецептори, щоб краще чути букет віскі. Якщо ви потрапите на організовану дегустацію цього солодового напою, воду там подадуть за замовчуванням, а кожен екземпляр віскі обов'язково буде у своєму власному келиху, щоб їх аромати не змішувалися. 

5371105693de7d248558494e2230dff5.md.jpg

На домашній дегустації гастросупровід не є необхідним, хоча можна приготувати для себе трохи горіхів — найкраще з віскі поєднується мигдаль. Хтось воліє під віскі сир із блакитною пліснявою, хамон або гіркий шоколад; іноді навіть використовуються цікаві за звучанням гастропари на кшталт брускетт із ростбіфом та крем-сиром. Скажу тільки, що під драм гарного віскі точно не підійде азіатська та будь-яка інша кухня з великою кількістю приправ та спецій. А задушливі молт-маніяки можуть заявити, що єдине прийнятне доповнення до віскі — це склянка чистої води, — ну, чи міцна сигара.

3f4dcfafa867777785a02a124eb68b8a.md.jpg

І ось, келихи наповнені! Тепер на вас чекають п'ять кроків на шотландський манер:

1. SIGHT (Подивитися). Оцінюємо колір, прозорість, насолоджуємося грою відблисків і отримуємо естетичну насолоду. Віскі може бути різних відтінків залежно від бочок для його витримки, віку, а іноді навіть колір може розповісти вам про букет. Наприклад, на моєму віці морські, йодисті, а часто й оторфовані екземпляри мали світлі кольори, нерідко з ухилом у холодні відтінки жовтого, і навіть із зеленцем.

a390e35fe41a8a96aea91d46b7d3d4d8.md.jpg

2. SMELL (Вдихнути). Ось тут вже цікавіше: можна піднести здалеку, можна засунути носа у келих, можна понюхати і пробку, і шийку пляшки, можна вже на цій стадії капнути води, щоб аромати «розкрилися». І на всіх стадіях оцінюємо букет та слухаємо, що в ньому є. Ви здивуєтесь! На всіх цих етапах аромат буде різним, але він складе цілісний букет напою. Є ще й хитрість: вдихніть аромат із відкритим ротом саме над келихом — і на корені язика відчуєте більшість нот смаку цього віскі! Тож будете знайомі з напоєм ще до того, як скуштуєте його.

c432315191292302a91980693cb1eaa6.md.jpg

3. SWISH (Посмакувати). Зробити малюпуууусенький ковток, покатати його середины рота, відчути, як обпалює слизові і через це розкривається смак. Можна здійснювати жувальні рухи, щоб шокувати рецептори. Тоді на другому ковтку рецептори вже звикнуть до спирту та дубильних речовин, а ви зможете зосередитися на букеті та почуєте більше смаків та відтінків.

4. SWALLOW (Проковтнути). Після смакування смак віскі вибухає букетом, і мені завжди в цей момент віскі здається м'якшим, ніж якщо його просто відразу ковтнути. І знову відчуємо букет, слухаємо післясмак, розбираємося у відтінках. Тут ми вже розуміємо післясмак: як довго він залишається в роті? На що схожий? Чим доповнюється букет? Коли віскі дійсно хороший, коли ви знаєте, що буває різний віскі, це дивовижний досвід.

c248d734a5913ff50355435a50f0ec97.md.jpg 

5. SPLASH (Плеснути води). В ідеалі це кілька крапель чистої води з того джерела, звідки вода бралася для цього віскі. Але ж ми з вами не претендуємо на звання віскі-снобів. Любителі такої подачі можуть плеснути просто чистою води (з піпетки, звичайно). До речі, непогано можна використовувати цей прийом для віскі бочкової фортеці. Що відбувається: букет стає об'ємнішим, багатошаровим, багато хто чує нові ноти. Не хвилюйтеся, якщо ви нічого не почули! Тренувати рецептори можна як м'язи. Враховуйте, що лід замість води не підходить, і по-справжньому гарний віскі з ним пити не можна. У суспільстві справжніх шанувальників віскі ви не побачите ані келихів-роксів, ані льоду, ані тим більше коли для розведення.

00b1966fbc26b55b9b5e910c94c3e508.md.jpg

До речі про лід! Американська традиція, яка бере свій початок від Сухого закону та поганої якості віскі, могла вимагати льоду. Але зараз варіантів гарного віскі так багато, що спотворювати його льодом просто не потрібно: якщо вас бентежить міцність, можна охолодити пляшку або келих, або скористатися технікою затримки дихання в момент ковтка. Проте останній варіант все-таки більше підходить для тих, хто має складнощі з розпиванням міцних напоїв, ніж тим, хто свідомо зважився на дегустацію.

А як ви вважаєте за краще пити віскі?

 

Альона Мінакова для Орінго оринго 2

 

__

Для статті були використані фото з https://www.instagram.com/frombarreltobottle/ 

 

Cleona
Чт, 08/06/2023 - 19:00

Альона, прекрасна інструкція, не знала про воду або лід. У музеї віски в Единбурзі шуткували про те, що пити краще у темряві ( так робили нелегальні виробники " місячного сяйва" ( moonshine). Ну і точно не треба випивати пляшку 12 річного віски за вечір ( хоча точно голова боліти не буде), бо поціновувачі п'ють ковтками і місяцями пляшку гарного напою. Ну і супутній коментар, віски як парфуми, і комусь не довподоби аромат торфу, смоли, диму, а деяким тільки такого давай. Тому затест обов'язковий.
Nifli
Пт, 09/06/2023 - 00:00

Моє улюблене поєднання - віскі (переважно скоч) з грушами. Але, нажаль, гарні груші - продукт сезонний. Тому зазвичай йдуть горіхи (звичайні волоські) і сир, можна й з пліснявою, але головне, щоб він був не надто солоний та гострий. Хоча, все залежить від віскі. Якщо це пляшка чогось особливого - то звісно, не варто будь-чим перебивати смак напою))
Soko_Lova
Вс, 11/06/2023 - 08:41

Класна стаття! Багато дізналася цікавого. Дякую! Захотілося віскі :)