Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

День Вишиванки у Львові

Пт, 19/05/2017 - 00:53 #1

День Вишиванки у Львові

  "Червоне - то любов, а чорне - то журба". 18 травня поєднало у собі радість і сум - свято Вишиванки та День пам'яті про депортацію кримсько-татарського народу. Сьогодні Львів прикрасили вишиті сорочки, та гучних святкувань не було, навіть місцеві радіостанції не транслювали розважальних передач і крутили стриману музику. Але вишиванки одягнуло багато людей, і, традиційно, відомі львівські статуї могли похизуватися вигаптуваними візерунками. Була хода молоді у вишитих сорочках; та на жаль, у цей робочий день я не змогла сфотографувати цю подію. Тільки після роботи добралася до Площі Ринок, щоб хоч на камеру телефона зазняти наші відомі фонтани. Слід додати, що статуї мають різні вишиванки, їх час від часу оновлюють.

b0196cf07838512bbd22ae3dd741ac93.md.jpg

"Діана". Навіть собаки мають вишиті нашийники. Далі зліва знизу - "Адоніс" у вишитій тозі, справа вгорі - кокетлива "Амфітріта" ну і дуже діловий "Нептун"; леви у вишиваних мантіях біля входу до Ратуші.

9fc4c3163cfb6de86881fccc7a4d1792.md.jpg

І наостанок - мої скарби). 

5ae0601ed3affc3aed0565f9c32cfa49.md.jpg

Про українську вишивку можна розповідати багато. Візерунки поділялися не лише на "чоловічі і "жіночі", різними вони були для "дитячих" та "дорослих" сорочок. Вишивка показувала статус людини, а також могла ховати в собі побажання на долю. Обрядова вишивка, візерунки для наречених, вагітних, для хворих на зцілення... Древні символи, значення яких ховається у глибині віків. Про вишивку-оберіг від зла розповідає красива, хоч і сумна легенда про велич людської душі. Нечиста сила вражала невідомою хворобою дітей. Одній жінці було сказано вишити останній, уже хворій доньці оберегову сорочку, яка мала врятувати від смерті і дарувати здоров'я. Проте розповідати про цей засіб не можна було нікому... Червоні і чорні хрестики зцілили дитину, але мати не могла спокійно дивитися на горе інших батьків. І щоб довести чудодійну силу вишиванки, жінка привселюдно зняла з доньки оберегову сорочку. Дитина відразу померла, біля неї мертвою впала мати. А вишиті візерунки пішли нашою землею, перемагаючи зло. 

Віками живе вишиванка, щоразу стаючи кращою, досконалішою. Сьогодні вона популярна у всьому світі. Бажаю і Вам знайти свої вишиванки). 

Дякую за увагу. Вибачте, якщо якість фото зі смартфона не зовсім хороша.

Пт, 19/05/2017 - 02:32 #2

Дуже цікаво Ви написали про вишиванки, і місто Львів Дуже цікаве))

Пт, 19/05/2017 - 07:12 #3

дякую за відгук. про Львів, як і про вишиванку, можна писати багато). наприклад, борщівська вишивка (Тернопільсьаа область). За легендою у XV–XVIII століттях на Борщівський край постійно нападали турки й татари, що несли за собою смерть. Так, під час одного з набігів, у кількох селах Борщівського району на Тернопільщині були вбиті всі чоловіки. Дівчата та жінки важко переживали втрати та оплакуючи свою гірку долю заприсяглися, що носитимуть траур за загиблими упродовж кількох поколінь. Вони поклялися одягати вишиванки з чорною вишивкою на весілля та інші свята, і виконали свою обіцянку. Саме ті жінки, які вишивали такі сорочки у 20-30-х роках минулого століття, були останнім поколінням пов’язаним з цією клятвою. Після цього, для вишивання сорочок замість чорної вовни, жінки почали використовувати кольорові, яскраві нитки. у наші часи Борщів проводить фестивалі борщу, там же можна придбати і знамениті вишиванки з унікальними візерунками.

Пт, 19/05/2017 - 08:52 #4

Как здорово и оригинально отпраздновали!! Молодцыцветочек
 

Пт, 19/05/2017 - 23:31 #5

день Вишиванки святкуємо щороку. уже склалася нова корпоративна традиція в колективах - робити у цей день групові фото і викладати їх у соцмережі. часто у місті бувають флешмоби: потрібно прийти у вишиванці на певний захід. ну і звичайно ж, у хорошу погоду на вихідні львів'яни сім'ями залюбки гуляють у вишиванках парками міста.

Пт, 19/05/2017 - 09:39 #6

Красивые традиции во Львове! Очень хочу там побывать! А вышиванки красивенные, так приятно видеть много людей в красивой традиционной одежде! Вы прямо с языка сняли фразу "найти свою вышиванку"! Я только вчера серфила инет в поисках оной и подумала так же: " Все не то, наверное я свою еще не нашла!"

Пт, 19/05/2017 - 10:18 #7

в такому разі можете сумістити просто приємне і приємно-корисне: приїхати до Львова і придбати вишиванку. наші крамниці запропонують широкий вибір моделей з ручною і машинною вишивкою на будь-який смак і ціну. до речі, моя вишиванка непогано виглядає (вишивка машинна) і коштує зооовсім недорого; це такий собі "бойовий" варіант, що легко переться і не линяє.

Пт, 19/05/2017 - 11:17 #8

Была как раз на День вышиванки во Львове,так совпало из-за поездки,поэтому была в обычной одежде,но очень понравилось,все нарядные...прям окунулась в другую атмосферу!

Пт, 19/05/2017 - 12:13 #9

я зробила фото перехожих у вишиванках, але не питала згоди, тому вважаю незручним розміщувати ці фотографії тут. багато святково одягнутих людей - це вже гарно, та у цьому випадку одяг не просто світлий, а ще й прикрашений чудовими візерунками, і це додає шарму.

Пт, 19/05/2017 - 12:52 #10

Очень красивый атмосферный праздник вышиванок у вас во Львове, жалко что фонтаны еще не работают. Спасибо, что поделилися с нами, колечки с вышиванкой очень гармонируют, как вышитые дорожки Цветы смайлик

Сб, 20/05/2017 - 13:05 #11

Дякую за комплімент) - це у мене стежечки-"Тропинки" з натуральними камінчиками: аметист, цитрин, рожевий і димчастий топази. А фонтани працюють: вода виливається струменями у нижній частині постаменту в досить глибоку чашу. Справа в тому, що у кінці XVIII ст. на кожному розі Площі Ринок вирішили спорудити колодязі. Їхня функція була дуже прагматичною та всім зрозумілою: у воді, яка набиралася в чаші колодязя, перекупки відсвіжували зелень, якою вони торгували на ринку. Іноді навіть козаки, що були проїздом у місті, напували своїх коней чистою прохолодною водою. Тому ці фонтани мають виконувати не стільки декоративну функцію водограїв, як просто давати струмінь води)