Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Біла? Чорна? Смачна!

Ранок близько 58% населення Землі починається з кави. Ароматного напою, що наповнює сплячий організм силами для нових звершень. Одні віддають перевагу перевіреному роками рецепту, інші люблять експериментувати, обираючи каву під сніданок чи настрій. Гадаю, що ті різновиди кави, про які зараз піде мова, не є розповсюдженими серед українців, але, точно наштовхнуть на ідеї для нових відкриттів у світі кави.

b752ba9421bdf33478061f5c3ce369dd.jpg


Отже, час глянути на каву трохи ширше, щоб у поле зору та до найвіддаленіших смакових рецепторів попали ці досить дивні напої — «біла кава» та кава «чорна слонова кістка».
Взагалі-то досягнути вугільно-чорного кольору кавових зерен нескладно. Достатньо просто забути про зернятка у ростері та передержати їх, як вони перетворяться на маленькі вуглі. Смак буде цілком очікуваний – гіркий до відрази.

 

12bcf60deb93016509bff269fb97f785.jpg

 

Мистецтво обсмаження зерен полягає у тонкому відчутті часу та покладанні на власний слух та нюх. Саме так можна отримати найтемніші зернятка без ризику для смакових якостей напою. Два способи, що дають найтемніший результат — французький та іспанський (як варіант, італійський). При іспанському зерна набувають практично чорного кольору. Вони стають на чверть обвуглені, а внутрішня целюлоза перетворюється на попіл. У смаку напою вочевидь домінують вугільні тони. Але в такому способі є сенс — темне обсмажування найлегше переноситься шлунком через відсутність у зерен оболонки, що викликає підвищене виділення кислоти в організмі. Кофеїну у таких зернах також мало, тож горнятко перед сном не завадить солодким снам.

 

834dfcd55dc02ec916545c8279a2bb19.md.jpg


Кава Black Ivory обсмажується без критичних температур, а своїм поетичним ім’ям завдячує незвичному способу ферментації зерен. У 2012 році у маленьких циветів, що трудились над виробництвом найдорожчої кави «Копі Лувак» з’явилися серйозні конкуренти — тайські слони. Тайці дивовижний народ, скільки їх кавою не напоюй — дай тільки покопирсатися у слідах слонячої життєдіяльності. Що вони тільки не вробляють із цих органічних відходів, ось тепер ще й каву.

 

3ba26e192b6ec787c173673f97802375.md.jpg

6ae7f81a9901c8f9fa5ef1298e5dcf23.md.jpg


Виявляється, довготривалий процес переварювання кавових зерен в шлунку слонів, разом із травою та фруктами, руйнує білок, що змушує каву гірчити. У результаті, на думку дегустаторів, виходить м'який напій без звичайної кавової гіркоти, натомість він має квітково-шоколадний смак з нотками бузини, спецій, горіха та молока. Процес бродіння для зерн кави має такий самий ефект, як процес бродіння винограду для отримання хорошого вина.

 

e680fdf68cc6c60c671f098fb243df9f.md.jpg

d3a2634c7247e03be689a3341ff5961d.md.jpg


Працюють на невеличкому виробництві екзотичної кави родини погоничів. Жінки та діти годують велетнів кавово-рисовою сумішшю із фруктами, а потім ретельно перебирають відходи, шукаючи цілі, неушкоджені зерна. Щоб отримати один кілограм кави, необхідно згодувати слону 33 кілограми свіжих кавових ягід. Більшість зерен пережовується, розламується або губиться у високій траві вже після випорожнення. Додайте до цього майже ручний цикл виробництва й отримуємо цілком виправдану вартість — 1100 доларів за 1 кілограм кавових зерен.


З білою кавою цікава лінгвістична плутанина. Замовивши такий напій в різних країнах світу, можна отримати різний варіант. Від лате до завареної суміші кавових зерен із зернятами пшениці та імбиром.

 

fe064fa1f1750edfe967b6ab3266e75e.md.jpg

 

Але існує стародавній рецепт, що все більше затверджує за собою цю незвичну назву напою. Першими білий напій почали готувати китайці в Малайзії в 19 сторіччі. Велика кількість робітників з Піднебесної працювала на малазійських олов'яних копальнях. Робота відбирала багато сил, а злидні не дозволяли чоловікам харчуватись повноцінно та відновлювати ресурси. От китайці й винайшли простий рецепт поживного й калорійного напою. Для цього потрібно взяти низькосортну каву з грубим смаком, та обсмажити її на пальмовому маргарині. Така обробка надавала зернам солодкуватий присмак та пом’якшувала гіркоту. Через те, що зерна після обсмажування набували світлого кольору, напій назвали білою кавою.

 

23a747afdc1f5be81f2aa60849eeb155.md.jpg

31ff20fb0a6bfa701c135a07d5f83955.md.jpg

5d85b28d10d60b0ba510c531f1919458.md.jpg

 

Наразі малазійці поширюють цей рецепт, розказуючи туристам про нього, як про культурне надбання. А щоб смак напою був більш приємним для європейських поціновувачів та повністю відповідав своїй назві, до кави додають вершки або згущене молоко. Такий напій вже мало чим схожий на китайський винахід, але має густий вершковий смак з солодкими нотами, іноді присмак цукерок-ірисок. Це чудовий спосіб відновити сили та посмакувати солоденьким.

 

af2ac0665bd4632bfe0fa7cda2338e66.md.jpg


А що додаєте у горнятко з кавою цими осінніми днями ви?

 

Наталія Орінго

Nifli
Пнд, 17/10/2022 - 12:41

Моя улюблена композиція: на чайну ложку арабіки трохи меленого бадяну та кориці (разом десь чверть чайної ложки) - заварити. Потім додати маленьку (кавову) ложку світлого меду (з липи чи акації) і трохи вершків або молока для оксамитового смаку. До цього рецепту прийшла експериментальним шляхом, але потім якось натрапила в мережі на майже такий самий склад, що виявився досить популярним у східній кухні))
Наталья1985
Пнд, 17/10/2022 - 12:47

Спасибо за интересную статью! Но мне почему-то кажется, что если человеку не нравится характерная кофейная горечь, то, может, просто кофе не для него? Зачем издеваться над кофейными зернами, жарить на масле или скармливать слонам? Кофе по умолчанию должен быть насыщенным и с горчинкой, иначе это уже не кофе, а кофейный напиток.
Наталья Оринго
Пнд, 17/10/2022 - 13:38

Наталіє Кузьмівно, гадаю, китайці просто намагалися уникнути надмірної гіркоти неякісних зерен. А от до тайців дійсно багато питаньfrown
Наталья Оринго
Пнд, 17/10/2022 - 13:39

Юліє Олександрівно, дякую! Раніше не могла досягти приємного для себе смаку сполучання кави та меду, спробую за Вашим рецептом.surprise
Maryna
Пнд, 17/10/2022 - 14:13

Я люблю місцеву каву з кардамоном) іноді із набором спецій близького східу)
Vikiviki
Втр, 18/10/2022 - 14:40

Боже, місцева, це у Бразилії? Теж хочу!
Cvetochnayafeya
Втр, 18/10/2022 - 15:13

Люблю кофе с кардамоном, лимоном и сахаром.И как оказалось с японской кислой айвой и медом или сахаром тоже очень вкусно.