Ми пили кульбабове вино, навчалися робити вино з акації, замішували гарбузові коктейлі… Але тепер весна, і саме час діставати із прабабусиної скрині старі рецепти!
Ну добре, то не з прабабусиної скрині, а з моєї буйної юності. Не було що пити, а хлопці, хто більш розумний, зацікавлювали дівчат, як могли. А могли ще й як! Тож пропоную на розгляд товариства опівнічників рецепти харківські, оригінальні, весняні.
Хто пам’ятає горілку «на бруньках»? Так-так, Немірофф випускали, ще й шкалики були такі маленькі по 150 мл, які ми із пивом у кінотеатрі… кхм… То я не про них! Є рецепт з березових бруньок, який знають у Харкові, і який приносить разом із собою весну у будь-яку пору року: так само, як приносить із собою літо кульбабове вино. Тож записуйте та закарбуйте у пам’яті!
Насамперед — що таке ці самі «бруньки»? Всупереч поширеній думці, це не «сережки», які з'являються влітку — їх малювали на пляшках нібито березової горілки просто для краси. Забудемо про ці орківські знущання. «Бруньки» — це самі ранні з них, ще до сережок, трохи у шкаралупці. З яких пізніше з'являються молоді листочки. Точніше — не з'являться, бо ми зберемо їх та пустимо на смачну настоянку. Збирають їх у квітні-травні чи навіть раніше. Головна ознака — вони помітно набрякли, але ще не схильні розкриватися, на дотик вони трохи смолисті, а якщо розім'яти в руках — дають яскравий аромат.
Що нам потрібно: 3 літри гарного чистого самогону (без «голів» та «хвостів»), або чистого спирту, розведеного до 40%, або якісної горілки (можна на зернових спиртах). А також 50 г бруньок та 1 столова ложка світлого меду із різнотрав’я. Готується напій дуже просто — всі інгредієнти заливаються алкоголем і відставляються в темне місце на 10 днів. Після цього настоянка проціджується, при необхідності ретельно фільтрується. Все, вона готова до дегустації! Настоянка набуде бежевого кольору і легкого аромату, а питися вона буде легше і, що особливо важливо, знадобиться у великих кількостях.
Є також варіант для чоловіків, бо має більш пряний та гострий смак. У цьому рецепті крім самих бруньок застосовуються гострі, пряні інгредієнти — імбир і корінь калгану. Самогон на березових бруньках цим способом готується у 2 етапи: спочатку концентрат, потім — безпосередньо напій. На виході ми отримаємо трохи гостру, приємну настоянку з жовтуватим кольором і пряно-березовим, свіжим ароматом. На 10 літрів готового продукту буде потрібно: бруньки — 40 гр; імбир мелений — 5 гр; калган мелений — 3 гр; кориця мелена — 1-2 гр; самогон 50-60% — 350 мл. Для початку товчемо березові бруньки у ступці. Беремо всі сухі інгредієнти і заливаємо 350 мл самогону або спирту. Настоюємо концентрат не менше місяця, після чого — зливаємо і ретельно кілька разів фільтруємо. Есенція на 10 літрів настоянки готова! Для приготування напою беремо 30-35 мл концентрату і розводимо в літрі самогону 40% або горілки, при необхідності — додаємо цукор за смаком. Перед вживанням даємо відстоятися 3-4 дні. Все! Особисто я, як жінка, люблю вживати такий напій із льодом, лимоном та березовим соком. Або можна із лимоном та содовою чи Швепсом.
І так, не проглядіть можливість зібрати кульбаби для вина, бо скоро час! А для збору є зазвичай днів зо три. Кому нагадати рецепт кульбабового вина?
Альона Мінакова для Орінго