Що ви робите зі шкірками з'їдених мандаринів? Багато хто їх просто викидає — але ж можна зробити з них кілька настоянок, які подарують подовжений святковий настрій!
Головна перевага цих трьох рецептів: вони прості та доступні, що в наших умовах дуже важливо. І якщо у вас зі свята залишилося кілька мандаринів — діставайте їх та давайте творити алкогольну магію.
Перший рецепт так званого мандаринетто може здатися дивовижним, але в ньому все правильно. Молоко покликане згладити гіркоту від мандаринів і надати напою особливої м'якості та об'єму. Вам знадобиться:
11 товстошкірих мандаринів
250 г чистої смачної горілки
200 г цукру
250 мл молока
Мандарини необхідно вимити, бажано з милом та у гарячій воді. Зняти цедру за допомогою овочечистки — так ви уникнете потрапляння в напій білих прожилок. Саме вони дають гіркоту напою, тому постарайтеся зняти цедру без них. Цедру скласти у банку з герметичною кришкою, залити горілкою. Горілку беріть чисту та смачну: зараз за якістю та ціною цілком приємна польська Krol. Можна обійтися і добре очищеним самогоном. Дуже щільно закрийте кришку і настоюйте майбутній мандаринетто в темному прохолодному місці десь тиждень. Потім профільтруйте через марлю. Приготуйте простий сироп із молока та цукру: розчиніть цукор у молоці, дайте хвилини зо три покипіти та нехай охолоне. Тепер можна змішати горілку із сиропом, перелити в пляшку і закрити пробкою. Зберігати краще у холодильнику, трохи більше півроку.
Якщо хочеться ще простішого рецепту, то ось вам мандаринівка — легка і проста в управлінні. Вам знадобиться:
2 великі мандарини
500 мл смачної горілки
цукор за смаком
Два великі мандарини добре вимити і очистити від цедри за прикладом першого рецепту. Залийте цедру півлітрою гарної горілки та настоюйте у темному місці не більше двох днів. Далі додайте цукор від 1 ч. л. (для тих, хто любить сухе та міцне) до 1,5 ст.л. (для тих, хто любить лікери). Тепер трясіть пляшку, доки цукор не розчиниться, а потім дайте ще день постояти в холодильнику. Далі процідіть через чайне ситечко і пийте. Зберігати недовго і теж у холодильнику.
Пряна мандаринова настоянка — третій варіант модифікації рецепту. Начебто інгредієнти ті ж, але з варіаціями виходять різні смачні результати! Вам знадобиться:
10 мандаринів
4 зірочки бад’яну
2 стручка кориці
2 стручки ванілі (або 4-5 ч.л. екстракту)
1 л смачної горілки чи чистого самогону
500 г коричневого цукру
Мандарини ретельно промити у гарячій воді та зрізати цедру, як у минулих рецептах. У дволітрову банку скласти цедру, спеції (палички ванілі слід розрізати на дві частини вздовж) і залити горілкою або самогоном. Закривайте це добро щільною кришкою і забирайте у темне місце, де воно настоюватиметься один тиждень. Пам'ятайте щодня перемішувати майбутню настоянку!
За тиждень напій потрібно буде профільтрувати від цедри. З цукру зваримо простий сироп: розчиняємо його в 500 мл води, кип'ятимо і охолоджуємо. Фільтровану настоянку потрібно влити в охолоджений сироп, добре перемішати та залишити напій ще на тиждень у холодильнику, постійно перемішуючи. Потім профільтруйте настоянку вкотре, можна через марлю. Тепер ви можете розлити її красивими пляшками і залишити на зберігання в холодильнику, не більше ніж на півроку. Такий напій — смачнющий ароматний аперитив, а ще його можна змішати з ігристим: налити на дно келихи-флейти небагато, а потім заповнити келих брютом.
Можливо, у вас вже є улюблені напої з мандаринів? Доповнюйте у коментарях
Альона Мінакова для Орінго
Cvetochnayafeya
Чт, 05/01/2023 - 15:16
Lenel
Пт, 06/01/2023 - 18:28