Наливки та настоянки — це велика частина української алкогольної історії, і зараз важко уявити автентичний бар без асортименту наливок та настоянок із сучасними чи адаптованими традиційними рецептами. Але назва цього типу алкоголю не одна: отже, чимось вони відрізняються?
Насамперед варто пам'ятати, що наливка — це таки настоянка, але не кожна настоянка — це наливка. Відмінностей кілька: 1) за типом сировини: наливки готуються лише з плодів та ягід, настоянки — з сушених плодів, корінь, трав, прянощів, кісточок. 2) За кількістю цукру: наливки — від 28% до 40%, настоянки — до 30%, тобто останні менш солодкі. 3) За міцністю: наливки менш міцні, 18-20%, настоянки міцніші — до 45%, а іноді в авторських рецептах і вище. Зараз виникає все більше варіацій на тему настоянок і наливок, рецепти та критерії змішуються, народжуються нові смаки та правила, тому заглиблюватися в докладніші деталі поки не будемо. Але запам'ятаємо, що призначення цих напоїв теж від початку було різне: наливки для частування, а настоянки використовувалися як лікарські засоби.
З початком обурливого утиску української культури алкогольний ринок наших національних продуктів розцвів буйним цвітом. Виробники камерних барів вийшли на крафтовий рівень, а крафтові майстерні впевнено популярізуються та завойовують серця народу. Поділюсь з вами кількома своїми улюбленими виробниками, які не зупинили свою роботу і під час воєнного стану.
Хані Баджер. З цим виробництвом крафтових настоянок та наливок за старовинними українськими рецептами я знайома ще з далекої виставки Wine & Spirits Ukraine 2019 року, після якої їхня продукція почала з'являтися навіть на Розетці. Кропітлива праця зі збирання рецептів з усіх регіонів України, їх офіційне оформлення та реалізація, участь у дегустаційних конкурсах, постійні нагороди з 2018 року та поява сотень фанатів — талановита команда пройшла величезний шлях! У їхньому асортименті все вивірено і витончено: вас обов'язково зачарує або міцна настоянка «На бджолах», або незрівнянний джин, або фірмові вишнева чи кизилова наливки (мій особистий фаворит). А який ароматний напій вони роблять із троянд! Рекомендую обов'язково ознайомитися та замовити собі пляшечку.
Drunk Master. Де, як не в незламному Харкові роблять алкоголь під удари ракет та диринчання Шахедів? Євген, винороб з більш ніж дванадцятирічним стажем, колись поставив собі за мету виробляти власне вино і створив крафтову виноробню «П'яний майстер», вторинним продуктом якої стали чача і кальвадос. Згодом в асортименті з'явилися також настоянки та наливки, і це найкраща знахідка для тих, хто любить ці продукти більш сухими: журавлина, вишня, смородина у Євгена виходять сухішими, але при цьому дуже натуральними та об'ємними за смаком! Підтримуйте незламність Харкова та замовляйте свої улюблені настоянки чи вино.
У кого ще крафтові настоянки та наливки не асоціюються зі Львовом? Місто Лева відоме своїми алкогольними експериментами по усіх усюдах. Саме цей сувенір можна не лише купити там, але й замовити для себе як відлуння милих серцю спогадів. Широкий асортимент, незвичайні смаки, невимовна атмосфера від кожного ковтка — «Наливки зі Львова» були і залишаються особливими! Моїми улюбленими стали «Вишнева» та «Лісова».
Четвертий у списку виробник відоміший своїм дуже пристойним джином, який назавжди підкорив моє серце. Але є у Крафтової Крамниці «Alchemist» ще й три види настоянок, проте яких! Ароматна вишня, глибока чорна смородина, яку можна навіть використовувати для коктейлю Кір рояль замість Creme de Cassis, і чудова журавлина, яка гарна як сама по собі, так і у твісті на коктейль Космополітен. Автори показують високий рівень і є гідними конкурентами для гігантів ринку: це дійсно варто спробувати!
А у вас є улюблені настоянки та наливки? Давайте ділитися смачненьким!
Альона Мінакова для Орінго
Soko_Lova
Пт, 07/04/2023 - 10:13