Гастропарами звуться алкогольний напій та подана до нього страва. Чи хоча б один продукт, як от сир чи горішки. Але разом із вином, наприклад, це вже гастропара. І є деякі, які вже стали класикою: як лосось із білим вином чи червоне м’ясо з Ріохою. А як щодо незвичних чи подекуди шокуючих пар?
Почнемо з ігристого! Ігристе — штука хитра. Особливо в плані гастропари!
Яка їжа виникає у вас перед першими очима, коли ви думаєте про келих ігристого? Приблизно одні й ті ж поради з м'яких сирів, морепродуктів і лососю можна зустріти в кожній третій добірці страв до ігристих.
А ось що цікавого можно обрати:
Шампанське + картопля фрі. Хто ще не чув, це майже класичне поєднання, як із устрицями. А ще можна запечені грудки індички з прянощами, севичі з сибаса і навіть деякі види бургерів. До речі, на прикладі картопельки можете спробувати із шампанським також чіпси з сіллю.
Кава + паелья з морепродуктів або курки, свіжі салати, тушковані овочі, смажені креветки, запечені равлики — каталонська середземноморська кухня вам на допомогу. А ще під рожеву спробуйте запечений камамбер.
Просекко + салатик з майонезом. Саме його найчастіше радять до тієї самої олів'єшки. Мені сподобалося до паштетів з курячої та качиної печінки і з нею ж у сметані, з лососевим паштетом, брускеттами з грушею та сиром.
Ламбруско + паста. Чи навіть суші. Найпростіше і гастрономічніше ігристе.
Насамкінець можна було б обрати ще й оселедець із зеленою цибулею на картопляному пюре під блан-де-блан (бо він повністю з шардоне).
Це все не так несподівано? Добре, давайте звернемося до поєднання вина з фаст-фудом? Обираємо:
Поп-корн + шардоне. Смак шардоне складний, він багатий на відтінки та півтони. Різкий солоний смак поп-корну відмінно відтінятиме горіхові ноти шардоне, а маслянистість пом'якшить кислоту, що властива цьому сорту.
Чіпси з беконом + піно нуар. Насправді піно нуар створений для того, щоб бути випитим разом з чимось настільки хімічно яскравим і сильним за смаком, як чіпси.
Хот-дог + рислінг. Насправді вся справа в гострій морквині та гірчиці. Саме тому рислінг вважається ще й чудовим рішенням до страв азіатської кухні (поціновувачи рамену, занотовуйте).
Шаурма куряча + рожевий піно гриджіо. У чудовому поєднанні насправді немає нічого дивного. Адже основа її начинки — це курка з овочами, а вона гарна саме з рожевими винами. А ось для свинячої чи яловичої шаурми вже потрібне червоне танінне вино.
Нагетси + совіньйон блан. Нічого дивовижного знову: до такого універсального фаст-фуду, як нагетси, чудово підійде не менш універсальний совіньйон.
Що з усього ви б наважилися спробувати?
І які несподівані поєднання з ігристим чи тихим вином траплялися у вас?
Альона Мінакова для Орінго
Nifli
Пт, 02/02/2024 - 18:46
Nifli
Пт, 02/02/2024 - 21:59
Nifli
Пт, 02/02/2024 - 22:19
Cleona
Пт, 02/02/2024 - 22:37