Який алкоголь у вас асоціюється з зимою? Ігристе, глінтвейн, портвейн, самогон? Якою б не була відповідь, є декілька досить “зимових” напоїв, які ви гарантовано не дегустували. Цікаво?
Ялинова паморозь на кінчику язика і журавлина в снігу: «неджинний» джин KOVAL. Ні, це не флакон парфумів, хоча дуже схожий — натуральний джин аж із 13 рослинних компонентів із Середнього Заходу США, журавлинна бомба, джин-лікер, який стане улюбленим аперитивом. Він не солодкий: кисла натуральна і насичена журавлина в ньому потопає в колючому ялівцю, свіжому ранковому інеї та цілому букеті гірких трав.
Щоб розкрити всю його красу, треба спробувати чистим чи з льодом. Ви закохаєтеся в цей журавлинний вир із хвилями анісу та розмарину, навіть якщо ніколи не любили джин. Я ніколи ще не бачила алкоголь, який так би точно передавав атмосферу морозної снігової сонячної зими! Головна хитрість: після того, як зробите ковток і насолодитеся кислинкою журавлини, зробіть глибокий вдих ротом — і отримайте потужну морозну свіжість, як у тій рекламі Бленд-а-меда, коли чувак видихав завірюху та сніг! Смак вийде більший, сухий ялинковий післясмак залишиться на довше, і настрій відразу підніметься!
Хочеться не морозного, а солодкого? Загорнутися у ковдру під новорічні мелодії та світло гірлянд? Саме час придбати шоколадний Spicebox. Канадський віскі часто не люблять, бо він робиться не за такими суворими правилами, як, наприклад, скотч. Але у випадку Spicebox нам про це можна не думати — тому що це історія не про віскі. Легкий, пряний — він так ніжно гріє, наче обіймає. Варто тільки відкрити пляшку — і вам буде нестерпно складно вигадати інший ідеальний напій для зими. Це справжнє скраплене сонячне світло, тягуче, медове, пряне, з ваніллю та величезним букетом спецій. Шоколадні акценти вирують у ароматі і залишаються у післясмаку, ніжно та ненав'язливо. Виробник запевняє, що напій готується методом холодного настоювання з какао-бобами — а як на мене, він готується якоюсь незрозумілою магією, побутовим чаклунством промислового масштабу, коли неможливо пояснити кохання з першого ковтка і відірватися немає жодної можливості. 35% міцності зовсім не відчуваються, а відчувається, що купувати треба одразу кілька пляшок.
Взимку повітря пахне зовсім особливо: свіжий, морозний вітер холодить шкіру і подекуди нагадує морський бриз. Трохи солі і водоростей, тонкі феноли — вони переплітаються з солодкою ваніллю, легкими нотами фруктів і п'янким ароматом смаженого солоду. Можна навіть відчути смак: насіння гірчиці, перець і ванільний крем з додаванням верескового меду, солі, лимона і димом багаття. Дим залишається в довгому післясмаку, переплітаючись з солодкістю, нотами цитруса і попелу. Ви вже вгадали, що я розповідаю не про повітря, а про віскі Цей віскі — як зима на морі! Витриманий 10 років, він показує свій яскравий характер і міцність 54,2%. Всього 352 пляшки випустив відомий ботлер Sansibar Whisky в серії Finest Whisky Berlin — і один з них є у Харкові. Дистилерія невідома, проте подейкують, що знавці зможуть вгадати її за основними нотами смаку.
Ну добре, давайте тепер до добре знайомого. Який напій може бути більш зимним за глінтвейн? Проте що у ньому несподіваного? Я поділюся з вами кількома знахідками з давно минулих подорожей Європою, бо вони можуть привнести у знайомий глінтвейн щось нове! Тож додаємо у гаряче вино:
Журавлину. Тим більше, зараз сезон. Не забудьте замість апельсина лимон — тому що з журавлиною у нього ідеальна пара, і смак розкривається найбагатшим букетом. Додавати разом зі спеціями, діяти за класичним рецептом.
Амаретто. Так роблять у північній Європі, я пробувала у Брюжі: горіхові ноти освіжають, а мигдальна гіркота приємно бадьорить! Лити у склянку.
Смачне міцне. За попереднім прикладом, можете додати все, що має власний смак, що поєднується з вином: від хорошого бренді до суперочищеного самогону і крафтової граппи. Настоянки також можна. Лити у склянку.
Сухофрукти: родзинки, чорнослив, інжир, курагу, — все, що завалялося зі старих запасів. Оскільки вино прогрівається, висушені плоди все одно віддадуть свій смак основі. Додавати разом із спеціями.
Принадність гарячого вина в тому, що вкинути в нього можна буквально що завгодно — що у вас є — це коли в банку меду поскребли і останню гвоздику з пакетика витрусили. У будь-якій кухні хоч щось цікаве, та знайдеться. А в склянці та в душі вже буде тепліше!
А що ви обираєте пити взимку?
Альона Мінакова для Орінго