Говоримо "алкоголь" та "квіти" — відразу ж згадуємо відоме фантастичне кульбабове вино Рея Бредбері. Але не лише ці квіти можна налити в келих: і сьогодні я поділюся з вами майже універсальним рецептом!
За тим же принципом, що й кульбабове вино, ароматний алкогольний напій можна приготувати практично з будь-яких квітів. Пора кульбаб стрімко минула, але попереду — пора акації, тож заготовити на зиму свою порцію сонячного світла та ароматних квітів у пляшці ми ще встигнемо!
Дочекайтеся цвітіння акації і беріться за квітково-алкогольну магію. На три літри вина вам стануть у нагоді: однолітрова банка квіток акації (тому що прикладом нам служить зараз саме вона, але ви можете спробувати й інші квіти), 500 г цукру, винні дріжджі, апельсин, третина чайної ложки лимонної кислота, 2,5 л води та трилітрова банка. Квіти акації краще збирати гілками, а вдома почистити від зелених частин — потрібні лише пелюстки. Прямо з дерева рвати тільки пелюстки довго і незручно, а до хати вони ще й зав'януть. А квіти на гілці якийсь час ще зберігаються в бадьорому вигляді, що нам і потрібно для вина. Я використовувала і квітки, що розкрилися, і бутони.
Заливаємо квіти двома з половиною літрами води та залишаємо на ніч. Вранці (або будь-якого іншого часу наступного дня) з апельсина знімаємо цедру та вичавлюємо сік. Можна замінити магазинним соком і не танцювати із соковижималкою. Тільки вибирайте вам смачний. Сік виливаємо в каструлю, додаємо цукор, лимонну кислоту, а як закипить — цедру. Зменшуємо вогонь на мінімум, закриваємо кришкою і тримаємо мінімум сорок хвилин. Ось тоді вливаємо у каструлю воду з акацією. Доводимо до кипіння і тримаємо ще п'ять-сім хвилин. Потім вимикаємо, накриваємо кришкою і даємо охолонути. Поки варево остигає, займаємося дріжджами: розводимо їх, як зазначено на упаковці. Банку, в якій стоятиме наше вино, стерилізуємо будь-яким способом (я роблю це окропом), і вливаємо до неї проціджене від квіток та цедри майбутнє вино та дріжджі. Все наше багатство прибираємо під гідрозатвор або гумову рукавичку, з якою ви здоровкатиметеся кожного дня, і чекаємо довго — приблизно місяць потрібно для того, щоб дріжджі з'їли цукор.
Через місяць знімаємо наше вино з осаду і переливаємо в іншу чисту банку ще на місяць. Це приблизний термін, бо все залежить від дріжджів. Коли бродіння зупиниться, переставляємо банку на ніч у холодильник, а після на півгодини в морозилку. Це примусово та остаточно зупинить бродіння, а у вині збереже залишковий цукор. Кінцевий продукт в результаті не буде сухим, гірким чи кислим, а повнотілим, солодкуватим та ароматним. Коли банка розморозиться, розлийте вино по пляшках та приберіть у темне місце як мінімум на півроку. Можна пробувати його і місяці через два, але пам'ятайте — чим довше стоятиме, тим повніший і об'ємніший смак ви отримаєте! Найкраще квіткове вино робити в квітні-травні, а пробувати в січні-лютому — саме в той час, коли найбільше хочеться квітів, сонця та тепла! Зберігайте рецепт собі та вдалих вам експериментів!
Альона Мінакова для Орінго
galina_К
Чт, 18/05/2023 - 16:40