Весна йде! Ігристому дорогу! Весною весь час хочеться змін: накупити нового одягу, пофарбувати нігті в рожевий або рубанути каре. А ще хочеться хоч ненадовго відчути присмак перемоги, щоб не збожеволіти остаточно. Сьогодні ми останнє і зробимо!
У будь-якому випадку, хочеться свіжості, а що може бути пікантніше бульбашок, які поколюють кінчик язика? Поділюся з вами марками бульбашок, що вже декілька років як вкрали моє серце алкознавця:
Mont Marcal. Не втомлюся говорити про цю каву в усіх її варіаціях: букетна біла Brut Reserva, хрумка і п'янка; зі складним букетом Rosado, у якій є все, від білого шоколаду до перцю; Aureum з його курагою, персиками та горішками у букеті; Extremarium з його кавою, ваніллю та жареним фундуком… Який варіант не обирай, успіх забезпечений!
Domaine de la Baume Crémant de Limoux. Креман у складі з піно нуар має оксамитові нотки, що згладжують вершковість; свіжий і легкий, з тонким багатим смаком супер за свою ціну. Кремани з Ліму також приваблюють своєю ціною: вони бувають найдешевші серед креманів, проте якість у них на високому рівні (бо будь-які бульбашки, звісно, називатися креманами не можуть).
Clairette De Die Poulet & Fils. З легким перляжем, майже невагомий, трохи каламутий і дуже свіжий: кларет багатий на тони персиків і абрикос, білих квітів, крихта родзинок і хуліганська кислотність зеленої абрикоси з гіркуватою білою кісточкою, що ще не оформилася. А трохи каламутний він тому, що робиться традиційним, чи то «дідовським» методом, який ще іменується «ансестраль»: одне бродіння, що завершується в закритих пляшках, що збирають у собі СО2. Це найпростіший метод виготовлення ігристого — з єдиною ферментацією, що проходить у пляшці.
Lo Sparviere. Франчакорта — вічне кохання! Або біла, з ароматами акацієвого меду та бісквітів та хрустким смаком, або рожева — з об'ємними інтенсивними нотами, червоними ягодами та шикарним балансом. Це все одно, що шампанське (робиться за шампанським методом) та не все одно, що шампанське (робиться з інших сортів винограду та має свої критерії витримки).
Gancia. Італійське ігристе з П'ємонту з витримкою, вишукане, багатогранне, кожен реліз зі своїми особливостями: квіткові, фруктові, мінеральні. Принадність у тому, що воно найчастіше завжди із вмістом піно нуара у складі, що надає смаку особливої глибини та знімає надмірну кислотність. Ще плюс: досить недороге за ціною при гарній якості.
І наостанок моє ігристе кохання вже років так зо три: Corvezzo, які виробляють чудові тихі вина та зовсім приголомшливі ігристі. У їх арсеналі є навіть супер-біодинамічне нефільтроване просекко! Це екстра брют і його треба збовтувати перед використанням
Але я хочу звернути вашу увагу не на нього, а на Corvezzo BIO DOC рожеве екстра брют — блискуче, з ніжним і елегантним рожевим кольором. На носі виділяються м'які аромати червоних ягід, а потім уперед ідуть інтригуючі пряні ноти. Воно сухе без зайвої кислотності і шовковисте, з приємною і збалансованою свіжістю. Ідеальне просекко в поєднанні з вишуканою темпурою.
Пляшка ігристого у барі ніколи не буває зайвою!
До речі, а у вас є пляшечка ігристого про всяк випадок? У мене зазвичай ніколи не буває, а нещодавно помітила, що ось вже року півтора ні-ні, та й заведеться одна-дві, а потім під них і привід знаходиться! Наприклад, зараз у мене у запасі пляшечка Chateau Kurin Brut Rose із піно нуару. Можливо, мого дня народження чекає, а можливо просто радості від того, що ми живі на цьому світі. А ви яке ігристе у себе тримаєте?
Альона Мінакова для Орінго
Nifli
Чт, 22/02/2024 - 23:33