Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Стара нова традиція

У сучасному світі споживача важко здивувати особливим продуктом, тим більш алкогольним. Важко відшукати по-справжньому національний, традиційний український напій. Але це завдання з відзнакою виповнила ще відносно молода медоварня «Медовий Спас», що звернулася до традиції виготовлення сікери.

d3663b86c9aa6e5d80b430f5827fb547.md.jpg

 

Є думка, що від початку сікера походить від грецького σίκερα [сі́кера], а також від арамейського שכרא [шáкро] — і така назва зустрічається у багатьох місцях у Біблії. Це загальна назва алкогольних напоїв, крім виноградного вина: як міцних, так і слабоалкогольних на кшталт пива. Є також думка, що саме арамейське שכרא [шакро] або שיכרא [шикра] використовувалося у значенні хмільного напою, виготовленого за законами пивоваріння та медоваріння. А ось давньо-єврейське ‏שיכר‏‎ [шикер] застосовувалося до більш міцних напоїв, що готувалися шляхом перегону (якщо на той час це було можливо). Хай там як, а у наш з вами час медоварня «Медовий Спас» у Броварах, одна з перших технологічних медоварень промислових масштабів в Україні, відроджує традиції медоваріння і виводить на ринок медовий хмільний напій — «Сікера».

f93afa2338a4b5ad2355f1f16d10f6e6.md.jpg

 

Уявіть собі найвище технологічне обладнання, на якому створюють напій з прадавнім корінням. Уявіть чистий, запашний український мед, духм’яні трави, сік стиглих плодів… У виготовленні Сікери застосовується технологія зброджування меду, натуральних соків холодного віджиму без додавання цукру, спирту, ароматизаторів або барвників. Завдяки технології зброджування, напій зберігає всі корисні мікроелементи, ферменти, вітаміни, антиоксиданти меду та соків. І усе це зовсім не схоже на майданну сивуху-медовуху, що розливають у дерев’яних кіосках на Новий рік та Різдво. Це ближче до вина — та не побоюся цих слів, до серця!

1a67446b14298673de1182827a3ccc38.md.jpg

 

Сікера «Медова Золота». На основі лише липового меду. Натуральний, дуже виразний та колоритний напій природного бродіння без додавання спирту та цукру. Ніжні медові ноти, нюанси воску, стримана кислотність. Відмінний баланс із насолодою. Має колір липового меду та золотого сонця. Міцність 12%.

Сікера «Медова Особлива». Із липового меду із соком аґрусу. Це надає напою сонячного кольору із зеленими відблисками і цікавий, багатий, ні з чим незрівняний інтенсивний аромат. Яскравий перезрілий аґрус із кислотністю своєї шкірки у насиченому медово-квітковому букеті. Міцність 13%.

Сікера «Медова Рожева». Це складний, багатий за змістом алкогольний напій, виготовлений з меду і соків червоної та чорної смородини, ожини та яблук. Насиченого рожевого кольору. Вона суха! Стиглі червоні ягоди у смаку та ароматі, і все це на підкладці з меду та ніжного яблучного нюансу. Мціність 13,3%.

f4d4786fbea22e55922ef67280ad69be.md.jpg

 

Сікера «Медова Рубінова». З меду та соків вишні, чорноплідної горобини, яблук. Ягідно-фруктовий характер дає глибокий рубіновий колір та південну щедрість у смаку.  Насичений ягідний букет кислотністю збалансував солодкість меду. Оксамитовий тривалий післясмак. Міцність 14%.

Сікера «Медова Червона». Cклад такий самий, але смак більш ягідний свіжий, кислотний. Головним тут є фруктово-ягідний букет та терпкість, з живими квітковими нотами. Напій глибокого бордового кольору. Саме комбінація темних і яскравих ягід дає напою терпкість. Відмінний баланс кислотності. Міцність 14%.

Сікера «Медова Витримана». Лише з липового меду, з витримкою в дубових бочках. Колір білого золота. Яскравий аромат квітучої липи та медові ноти закінчуються довгим післясмаком з оксамитовою гіркуватістю та тонкою насолодою, з делікатними восковими натяками. Міцність 14,5%.

db3be2591f720660bae34ca514d0112b.md.jpg

 

У фіналі дегустації я залишилася у тяжкому захваті. Це зовсім інший рівень, коли медовий напій багатий та збалансований, легкий у плані пиття, та планку якості піднімає дуже високо. За свою ціну це справжнє золото. Навіть якщо ви віддаєте перевагу сухим винам, все одно спробуйте: тому що баланс цукру і кислотності вивірений приголомшливо.

Але й це ще не все! Медоварня «Медовий Спас» також виготовляє два види ігристих: пет-нати на основі українського меду.

Якщо вам ще не довелося спробувати цього звіра не тільки від бренду «Сікера», а й взагалі, то давайте визначимося, хто такий пет-нат. У дослівному перекладі з французького pét-nat чи pétillant naturel — це «натуральне ігристе», зроблене методом ансестраль, він же «дідівський» чи «сільський» метод. Себто, коли недоброжене вино без фільтрації розлили по пляшках, воно трохи постояло, і під дією підвищення температури добродило: і стало натурально ігристим. Такі вина відрізняє каламутність (присутність осаду), слабка газація, невисока міцність та несподіваний смако-ароматичний профіль: худоба всяка, гнилі яблучка та скислі помідорки. Але виявилося, що струнким, збалансованим і приємним (особисто мені) пет-нат теж може бути.

8005054bb8d1517719c2b9482b6e29dc.md.jpg

 

Тепер до двох баночок 0,33 мл чаклунства від медоварні «Медовий Спас»:

Пет-нат «Медовий Канівський». Тут все максимально просто і натурально: у складі тільки вода, дріжджі винні, винна кислота і липовий мед з Канівських гір. Жодної фільтрації та пастеризації. Тож маємо блідо-жовтий, як світанкове сонце, напій з легким натуральним перляжем, який швидко випаровується — але при кожному ковтку все ж таки залишається приємним поколюванням на язиці. В ароматі інтенсивний липовий мед та трохи воску. Смак свіжий, збалансований, з помірною кислотністю. Жодної худоби та затхлого сіна! Все легке, приємне, наче подих теплого літнього вітру. Міцність 7,5%.

Пет-нат «Медовий Броварський». Прозоріший пет-нат благородного цегляного відтінку. Цей варіант для любителів рожевого, бо до складу додаються сік прямого віджиму з яблук, ожини, чорної та червоної смородини. Це дає напою необхідну хрумку кислотність та букет червоних ягід на медовій підкладці в ароматі. Смак сухіший, ніж аромат: бо у Канівського ідеальний баланс солодкого та кислотного, а тут сухість, та кислотність вища. Мед і віск грають у цьому букеті другорядну роль, залишаючись на останніх нотах смаку та післясмаку. Любити та обожнювати! Міцність 7,5%.

Перед дегустацією пам’ятайте охолодити до температури 4-8 градусів, як рекомендує виробник. При питті з банки кислотність чути більше. Тож для чистоти експерименту придбайте одразу по парі банок кожного виду: щоб спочатку скуштувати з келиха і насолодитися повним букетом, а потім взяти з собою на прогулянку або що.

ab9b08d98f2bc4014d9ee6ea74152c05.md.jpg

 

Сподіваюся, ця рекомендація подарує вам трохи позитивних вражень і доповнить добірку ваших улюблених напоїв! Як буде можливість, ми згадаємо і про те, що на медоварню «Медовий Спас» можна завітати з гастротуром чи на дегустацію, але на це вже сподіваємося трохи згодом.

 

Альона Мінакова для Орінго

 

Лелеока
Сб, 24/12/2022 - 13:37

Завдяки Вашій рекомендації того разу придбала пляшечку Особливої та Рожевої на свята. Дякую! Давно хотілося, але боялася ширпотребу. Поки найприємніші враження. Сподіваюсь, що такими лишаться й після дегустації.
Агрипина Свиридова
Пнд, 26/12/2022 - 19:23

я тоже заказала... себе полусладкое. мужу сухое... попробуем. люблю Болградовские вина. Попробуем и єти.