Хтось розкидає каміння, а ми його збираємо — і кладемо до келиху віскі! Але не кожен камінь до цього принадний. Розберемося?
Почнемо з того, що правильна температура подачі дуже важлива для віскі. Лід для підтримання температури віскі — не дуже. Вважається, що таку форму вживання вигадали американці в ті часи, коли огидний бурбон по-іншому пити було просто неможливо. Але через кінематограф вона переселилася до нас: хто не пам'ятає брутальних головних героїв фільмів 90-х з їхньою фірмовою фразою «подвійний віскі з льодом»?! А, ще й із содовою!
Лід покликаний охолоджувати віскі, але розчиняючись, він руйнує його смак та аромат. Тому для поціновувачів ще один заповзятливий американець Ендрю Хеллмен придумав каміння. За словами чоловіка, це сталося випадково — під час прибирання в будинку він знайшов невеликий мішечок з камінням, яке належало ще його дідові, шведу за національністю. Раніше такі кам'яні набори використовували у всіх шведських сім'ях — ними охолоджували гарячі страви. Після цієї знахідки Хеллман вирушив до Единбурга, де дізнався багато нового про культуру вживання шотландського віскі. Ендрю згадував, що найдивовижнішим відкриттям для нього стало те, що шотландці вважали неприйнятним розбавляти льодом напій. І коли американець задумався, чим ще можна охолодити віскі, то на думку йому спало скористатися камінням діда. Так з'явився патент на Whisky Stones.
Каміння — це вже краще. Воно охолоджує віскі до температури 17-18 ° С і тримає її досить довго. Як правило, робляться камінчики зі стеатиту (т.зв. мильного каменю), але нерідко для їх виготовлення використовується напівдорогоцінний нефрит. А завдяки тому, що стеатит можна знайти в Бразилії, США, Фінляндії, Індії, відрізняється колір каміння. Вони можуть бути коричневого, зеленого, червоного, білого чи сірого відтінків. Працює просто: купили камінчики, вимили в теплій воді, висушили, склали в спеціальний мішечок, що йде в наборі, і відправили в морозилку. Потім їх можна буде по 1-2 шт додавати в келих і наливати віскі. Стеатитове каміння не впливає на смак напою, завдяки якому можна відчути кожну нотку незабутнього аромату. Кубики не обтяжують склянку. Оригінальними Whisky Stones можна користуватися тривалий час, точного терміну придатності немає — з моменту їх винаходу не було відомо про жодний випадок руйнування каміння.
Важливо, що каміння має не гострі краї, а дещо огранене, згладжене — для того, щоб не подряпати келих. Даний метод пиття має своїх фанатів, і їх досить багато, але я віддаю перевагу віскі кімнатної температури, мені так краще чути букет. Але як подарунок каміння виглядає ну дуже ефектно! Щоправда, коли ви обираєте каміння на подарунок, остерігайтеся китайських підробок: каміння, яке дуже схоже на стеатитові кубики, але зроблене з граніту. Такі камені можуть бути радіоактивними та дуже пористими, вбирати як рідину, так і запахи. Тому використовувати їх категорично не раджу. У Харкові хороший набір завжди можна вибрати в найкращому магазині віскі Whisky Shop.
А з чим ви п’єте віскі?
Альона Мінакова для Орінго
Даша
Пт, 17/05/2024 - 17:53