Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Від провалу до шедевру

Скільки раз ви викидали у смітник страву, що не вийшла із-за прикрої помилки? Недогледіли щось у рецепті, переплутали й ось вже замість смакоти суцільне розчарування. Та всесвіт любить гармонію і на кожне зіпсоване блюдо обов’язково знайдеться таке, що стало тільки кращим завдяки випадковим помилкам кухаря.

А деякі з них настільки вразили своїм смаком, що увійшли в історію кулінарії. Впевнена, з багатьма з них ви вже знайомі.

Легенду про тарт татен переказували вже стільки  разів, що важко розібратись, який з варіантів є правдою, а який вигадкою. Та в будь-якому разі, перевернутий пиріг завдячує появою випадку, коли сестри Стефані та Кароліна Татен відступили від оригінального рецепта. За однією версію вони зробили це навмисно, намагаючись приховати неапетитні яблука під шаром тіста. За іншою — випадково переплутали послідовність укладання продуктів у форму. Ясно одне, карамелізовані яблучка з пісочним тістом — це ну дуууже смачно!

 

0662be579eb3ee1d9f180b35abc0a328.jpg

 

Так само випадково народився рецепт вишуканого десерту crepes Suzette. Автором млинців, що фламбують у лікері, був 14-річний Анрі Шарпантьє, який у 1895 році працював у Café de Paris у Монте-Карло. В меню не було ніяких млинців, що доводили до готовності у палаючому лікері, вогненебезпечний трюк став результатом неакуратності Анрі. Та блюдо сподобалося  принцу Уельському, майбутньому королю Англії, і він поцікавився назвою страви. Анрі не розгубився і назвав млинці на честь принцеси, що завітала до кафе разом з батьком.

 

6e323ac2ca07fac53ee49041b676a179.md.jpg

 

Іноді приготування йде за планом, та зміни у смаку блюда відбуваються із-за неправильної подачі. В 1837 році гості на урочистому відкритті залізничної лінії до Парижу мали скуштувати смажену картоплю. Та із-за запізнення королеви Бурбона частування відкладали на невизначений термін. Коли ж нарешті всі зібралися, кухар кинув охолонувшу картоплю у розжарену олію, аби швидко її підігріти. В результаті шматочки надулися, на дольках утворилась смачна скоринка, а в середині пустота. Так народилися картопляні подушечки.

 

053713831a4d0ec98f78aa6990fd62a4.jpg

 

Що казати, якщо навіть Київський торт є результатом неуважності кухарів, які  начебто підготували партію яєчного білка і забули поставити в холодильник. Білки довго бродили і наступна зміна зробила з них коржі, дуже насичені бульбашками. Та, кажуть, це все ж легенда, бо технологи чудово зналися на тонкощах приготування ідеальних хрустких коржів для всесвітньо відомого торта.

А які «невдалі» рецепти зрештою стали улюбленими в вашій родині?

Наталія Орінго

Nifli
Ср, 10/04/2024 - 00:04

Не те щоб рецепт... Але якось за півгодини до святкування Нового року виявилося, що вдома немає хліба... А в холодильнику сумувала заздалегідь припасена ікра. Побігла до найближчого супермаркету - але все, що вдалося здобути з тістяних виробів, були маленькі вафельні кружалики) До Нового року вже лічені хвилини. І масло геть забули завчасно перекласти з морозилки( Але були залишки сирного крему, який купувала для суші. І ось таке поєднання виявилися набагато кращим за класичні бутери з батону з маслом)) А іншого року склалася майже така сама ситуація, поспішала до супермаркету вже саме за вафлями, та спромоглася здобути лише маленькі "кошики" із пісочного тіста. І це було бінго! До шампанського досі не куштувала нічого кращого за оці пісочні "кошики" з начинкою із сирного крему та ікри)
Nifli
Ср, 10/04/2024 - 00:24

Втім, був і негативний досвід... Ніколи, ніколи, в жодному разі не додавайте в крем для Наполеона мед! Зробила так одного разу за принципом "кашу маслом не зіпсувати"... Крем набув присмаку старого сала(( Вже потім дізналася, що мед - дуже складна й хімічно реактивна штукнція) Намастити на булку з маслом - це одне, а змішати жирний крем з медом у міксері - це геть інше...
Наталья Оринго
Ср, 10/04/2024 - 10:03

Юліє Олександрівно, забираю ідею з кошиками у скарбничку! Дякую surprise
Minakova
Ср, 10/04/2024 - 13:21

Невдалих було багато, але дещо я привзла з собою із Європи у 19 років... Сушний базілік! Від того часу він був і є усюди: у омлеті, у салатах у м'ясі, у печінках... курячих, звісно. Із смтаною та цибулею. Дуже смачно) Радію, що мене з родини за таке не вигнали, а навпаки бабуся ростила його для мене з тієї пори.