Скільки раз ви викидали у смітник страву, що не вийшла із-за прикрої помилки? Недогледіли щось у рецепті, переплутали й ось вже замість смакоти суцільне розчарування. Та всесвіт любить гармонію і на кожне зіпсоване блюдо обов’язково знайдеться таке, що стало тільки кращим завдяки випадковим помилкам кухаря.
А деякі з них настільки вразили своїм смаком, що увійшли в історію кулінарії. Впевнена, з багатьма з них ви вже знайомі.
Легенду про тарт татен переказували вже стільки разів, що важко розібратись, який з варіантів є правдою, а який вигадкою. Та в будь-якому разі, перевернутий пиріг завдячує появою випадку, коли сестри Стефані та Кароліна Татен відступили від оригінального рецепта. За однією версію вони зробили це навмисно, намагаючись приховати неапетитні яблука під шаром тіста. За іншою — випадково переплутали послідовність укладання продуктів у форму. Ясно одне, карамелізовані яблучка з пісочним тістом — це ну дуууже смачно!
Так само випадково народився рецепт вишуканого десерту crepes Suzette. Автором млинців, що фламбують у лікері, був 14-річний Анрі Шарпантьє, який у 1895 році працював у Café de Paris у Монте-Карло. В меню не було ніяких млинців, що доводили до готовності у палаючому лікері, вогненебезпечний трюк став результатом неакуратності Анрі. Та блюдо сподобалося принцу Уельському, майбутньому королю Англії, і він поцікавився назвою страви. Анрі не розгубився і назвав млинці на честь принцеси, що завітала до кафе разом з батьком.
Іноді приготування йде за планом, та зміни у смаку блюда відбуваються із-за неправильної подачі. В 1837 році гості на урочистому відкритті залізничної лінії до Парижу мали скуштувати смажену картоплю. Та із-за запізнення королеви Бурбона частування відкладали на невизначений термін. Коли ж нарешті всі зібралися, кухар кинув охолонувшу картоплю у розжарену олію, аби швидко її підігріти. В результаті шматочки надулися, на дольках утворилась смачна скоринка, а в середині пустота. Так народилися картопляні подушечки.
Що казати, якщо навіть Київський торт є результатом неуважності кухарів, які начебто підготували партію яєчного білка і забули поставити в холодильник. Білки довго бродили і наступна зміна зробила з них коржі, дуже насичені бульбашками. Та, кажуть, це все ж легенда, бо технологи чудово зналися на тонкощах приготування ідеальних хрустких коржів для всесвітньо відомого торта.
А які «невдалі» рецепти зрештою стали улюбленими в вашій родині?
Наталія Орінго
Nifli
Втр, 09/04/2024 - 23:04
Nifli
Втр, 09/04/2024 - 23:24
Наталья Оринго
Ср, 10/04/2024 - 09:03
Minakova
Ср, 10/04/2024 - 12:21