У листопаді інколи вранці вже проскакує повз сумні думки різдвяний настрій, а подекуди й у магазинах вже на вітринах повно ялинкових прикрас. А чим прикрашатимемо свою домашню дегустацію?
Хто сказав, що дегустація вина — це просто про розпиття напоїв? Це цілий ритуал, де кожна деталь має значення! І щоб перетворити звичайну дегустацію на незабутнє свято, потрібні не лише гарні вина, а й правильні аксесуари. Сьогодні створюємо атмосферу красивої дегустації та зберігаємо корисних і красивих «помічників».
Винний столик. Уявіть: ви сидите біля вікна, в руці келих благородного вина, а поряд вишуканий столик, на якому зручно розташувалася сирна тарілка, свіжі фрукти і навіть сама пляшка акуратно закріплена. Винні столики бувають найрізноманітніших форм, і як правило, з дерева. Вони можуть бути складними або стаціонарними, і з ними легко організувати домашню дегустацію. У спеціальних відділеннях поряд розташовуються сир, горіхи, хамон, та будь-які інші продукти, що пасуватимуть для вашого напою.
Тарілки для закусок. Так, не прості, а дизайнерські! Бувають як спеціальні з поглибленнями для різних продуктів, великі для різних видів закусок або навіть зовсім незвичайні тематичні. Наприклад, деякі дизайнери використовують винні пляшки, щоб зробити з них винні тарілки! Пляшки розплющують, утворюючи оригінальні та неповторні витвори.
Прикраси для келихів. Як на великій вечірці зробити так, щоб гості не переплутали свої келихи? Для цього є спеціальні прикраси: маркери для келихів, підвіски, браслети. Ви можете обрати прикраси у вигляді фруктів, тварин, або просто з різнокольоровими бусинами. Навіть вдома для себе приємно посидіти з келихом в руці, коли його прикрашає мила дрібничка. Їх можна навіть створити власноруч!
Охолоджуюча сорочка. Так, ще не ручна робота, але точно незамінний аксесуар! Охолоджуюча сорочка зі спеціальним, що акумулює холод, гелем, швидко охолоджує вино і потім підтримує оптимальну температуру. Її необхідно попередньо покласти до холодильника, а потім помістити в неї пляшечку і взяти з собою на пікнік. Навіщо брати хоч невеликий переносний, але холодильник, коли є «сорочка»?
Вакуумний корк для тихих та ігристих вин. Дуже корисно для тих, хто любить випити «лише келих» або не відкриває пляшку ігристого, тому що до завтра видихнеться. За допомогою корка з вакуумним насосом ви зможете зберегти вино свіжим на кілька днів — воно не окислиться і не змінить смак до невпізнання.
Аератор. Деякі вина потребують аерації — насичення киснем, для того, щоб краще розкрився їх смак і аромат. Це необхідно не для всіх вин, але деяким не зашкодить. До того ж, це виглядає дуже ефектно! Такий пристрій, як на фото, кріпиться до горла пляшки, а потім вино протікає через нього до келиха. І тоді вже не потрібно розкручувати келих у руці, вдаючи із себе заправського сомєльє
Декантер. Він має схожу функцію, що й аератор: насичувати вино киснем, а також відокремлювати осад. Далеко не всім винам це потрібно, тому перш ніж купувати такий безумовно естетичний предмет, дізнайтеся про нього побільше, щоб не налити в нього часом ігристе. До речі, декантери теж бувають ручної роботи, але готуйтеся, що це диво коштуватиме трохи менше, ніж крило від боїнга.
Підставка для келихів. І це не просто «печиво», яке підставляють під ніжку! Адже можна обрати дерев'яну або ковану підставку, яка і келихи збереже, і візуальний ефект на гостей справить. Такі підставки робляться і на замовлення, тож можна навіть вигадати власний дизайн — аби келихи на підставці трималися міцно!
І наостанок просто маленький сувенір, який може підняти настрій: маленький келих ручної роботи, що можна носити як перстеник. Як вам така ідея?
Зберігайте собі всі ці корисні речі — і для домашнього бару, і на подарунок знайомим винолюбам!
Альона Мінакова для Орінго