Кажуть, гуртом гарно і батька бить, проте чи годиться гуртом змішувати алкогольні напої? Впевнена, майже у кожного з нас знайдуться веселі згадки про те, як було зовсім невесело вранці після вечірки. Отож, різний алкоголь разом: варто чи ні?
Основне правило змішування напоїв: вибирайте один тип алкоголю. Англійська приказка називає це "або виноград, або зерно": нехай це будуть спирти одного типу — виноградні (вино, вермут, бренді); зернові (горілка, віскі, пиво, джин) тощо. Якщо почали пити вино і перейшли на міцне — нехай це буде коньяк чи бренді. Якщо пиво — відповідно підвищуємо градус до віскі. А як бути з коктейлями? Ще одне загальне правило: у разі коктейльної вечірки не змішуйте коктейлі різних категорій. Нехай це будуть або міцні, або легкі або ігристі.
Говорячи про ігристі ви певно що згадали про "ігристим не полірувати" і нічого з ігристим не змішувати. Ця думка справедлива не тільки тому, що ігристе має невеликий градус, та у "грі на зниження" можна вранці програти, але і тому, що в ньому є вуглекислий газ. Останній не тільки збільшує всмоктування алкоголю, а й дає навантаження на судини, в тому числі судини головного мозку (а зараз усі згадали історії про “все було добре, а після келиха “шампанського” заболіла голова”). Пам'ятаючи все це, на коктейльній вечірці краще обирати тільки ігристі коктейлі, не змішуючи їх з міцними. А то й взагалі пити лише ігристе.
Два ще вкрай недружні для змішування напої: текіла та абсент. Текіла тому, що немає безлічі аналогів із такої ж сировини. Себто, якщо ви задумали вечірку з текілою, обирайте перевірені рецепти коктейлів, і не ризикуйте з іншими міцними напоями. Абсент — геть окрема історія. З огляду на свою специфіку, навіть магазинний абсент, який не є справжнім, здатний викликати помутніння розуму та швидкий блекаут. А нам з вами останнього й без абсенту вистачає.
Вчені не раз зверталися до досліджень проблеми похмілля від різних видів алкоголю, і деякі з них показали, що проблема швидше не в змішуванні різних видів напоїв: а в їхній міцності та кількості. Згідно з опублікованим у 2000 році дослідженням, основними симптомами похмілля є зневоднення, зміна в організмі рівня таких гормонів як альдостерон і кортизол, а також токсичне отруєння безпосередньо алкоголем. Зниження чи підвищення градусу можуть впливати лише індивідуально. Важливіше випити небагато, а не “трішечки, але у відро”.
Чим ще ви можете допомогти собі, якщо на вечір приховано більше одного виду міцних напоїв?
Пийте достатньо води. Це загальне правило для будь-якого прийому алкоголю, і схема досить проста: один келих алкоголю — одна склянка води. Якщо не випити потрібної кількості води, жахи похмілля чекають на вас, навіть якщо ви вибрали один вид алкоголю і не зраджували йому увесь вечір.
Не тільки пити доведеться помірно, а й їсти. Складно це уявити, тим більше що під келих веселого та міцного завжди хочеться щось схом’ячити. Якщо їсти занадто важку їжу — організму буде непереливки; якщо не їсти взагалі — вийдете у ніч з одного келиху. А нас жоден варіант не влаштовує. Тому як буде свято, де точно доведеться змішувати напої, спробуйте зробити "щеплення" за півтори години до нього: випийте 50 мл міцного або 150 мл (келих) вина. Через півгодини, за годину до заходу, можна з'їсти кілька бутербродів з вершковим маслом і жирною рибкою — щоб а) організм звик до впливу алкоголю; б) цей самий вплив сповільнити.
Запасіться ентеросорбентами — буде допомога організму у важкому марафоні. Звичайно, я не лікар і не можу вам радити, але зверніть увагу на такі препарати безпосередньо перед питвом (якщо ви не обрали сценарій зі "щепленням") і одразу після. І на ранок приготуйте достатню кількість чистої води. Ще одне цікаве спостереження: якщо вечірка припадає на період прийому вітамінів, організм будь-які наслідки сприймає легше.
Уникайте частих зайвих пересувань із холоду в тепло. Особливо це актуально зараз, в осінньо-зимовий період. А вискочити покурити на вулицю із приміщення і повернутись до гульні — не найкраще рішення.
І дуже важливий пункт! Обирайте якісні напої. Чим гірше за якістю напій — тим гірше буде вранці. Весь день пити французьке вино, вечір завершити бельгійським пивом і прокинутися о дев’ятій ранку бадьорим і свіжим, навіть якщо вам "вже не шістнадцять" — досить реально. Тому що якість у рази вища за тетрапаковий портвейн та пиво Тетерів. А ось випити гарного віскі та разом із ним пляшечку сумнівного пива — і привіт, похмілля та головний біль! Тож подбайте про те, щоб напої були справді якісними — і це зробить вечірку не лише смачною, а й допоможе пережити наступний ранок.
А ви все ще змішуєте?
Альона Мінакова для Орінго