Доброго дня, шановні форумляни!
В чудову осінню пору я познайомилась з рецептом ірландського молочного супу з пореєм та вівсянкою. Цікаве смакове поєднання, кремова текстура, легкість приготування, затишний настрій домашньої кухні, який так пасує меланхолійній осінній погоді - все мені у ньому сподобалось. І, коли Орінго оголосили конкурс, я зрозуміла, що це мій ідеальний кандидат. Приготувала, і він виправдав всі мої очікування. Тому радо ділюсь цим рецептом з нашою спільнотою.
Отож, інгредієнти:
- Цибуля-порей, (пора) - 1 шт. (тільки нижня частина)
- Цибуля ріпчаста - 2 мал.шт./1 середня
- Болгарський перець - 1 шт.
- Вівсяні пластівці - 100 г (краще брати такі, що потребують довгого варіння, хоча у мене були швидкого приготування)
- *Овочевий бульйон - 1 л
- Молоко - 0,5 л
- Вершки 33% - 200 мл
- Масло вершкове - 1 ст.л
- Олія рослинна
- Сіль, коріандр мелений
*бульйон у мене з розчинного кубика, якісний і натуральний, без шкідливих добавок, готувала суп перебуваючи закордоном, і там була можливість це купити. У нас в продажу мені аналогічний продукт такої якості не траплявся, тому, щоб уникнути підозрюваних на "нездорове харчування" в своєму списку інгредієнтів, подаю класично зварений овочевий бульйон - 1 морквина, 1 цибулина, 1 стебло селери (а можна брати і корінь, тоді 1-2 скибки), також можна додати корінь петрушки, овочі крупно порізати, залити 1 л холодної води, посолити, зварити, додати духмяний перець горошком і лавровий листок в кінці, і дати трохи настоятись. Можна зробити заготовки в більшій кількості і заморозити. Звичайно, це збільшує час готування, порівняно з моїм. Але можна піти і простішим шляхом, замість овочевого бульйону в цьому рецепті використати просто воду, і перед закладкою всіх продуктів довести її до кипіння з лавровим листочком, потім його вийняти.
Приготування:
Цибулю ріпчасту нарізаємо дрібно, пасеруємо з додаванням рослинної олії в пательні (якщо маєте підходящий посуд, то всі операції можна від початку робити в одній каструлі). Коли цибуля стане золотистого кольору, додаємо до неї вівсяні пластівці і вершкове масло, все гарно перемішуємо, і обсмажуємо кілька хвилин, поки пластівці набудуть коричневого відтінку. трошки підрум'яняться.
Нарізаємо порей тонкими кільцями. В каструлю наливаємо овочевий бульйон, молоко, додаємо порей, вівсянку з цибулею. Пробуємо на сіль, солимо, скільки необхідно, додаємо по смаку коріандр. Після закипання зменшуємо вогонь, і варимо хвилин 15.
За цей час нарізаємо болгарський перець полосками і підтушуємо його до м'якості в олії на пательні.
В кінці приготування додаємо склянку вершків, і лише прогріваємо їх, без кипіння (це важливо також, якщо потім повторно розігрівати суп, щоб не кип'ятилися вершки), а також додаємо болгарський перець.
Смачного!
Дякую за увагу, і бажаю всім смачної та щедрої кулінарної осені!
Ірландський суп