Прочитавши умови конкурсу, я призадумалась. Якихось сильно традиційних страв у нашій родині немає, а ті що є- я все рівно готую по-своєму. Але ось згадала дещо неймовірно просте та дійсно звичне і улюблене ще з дитинства. Літній борщ! Ні, звичайний борщ у нас теж готували, та то інше. А так літом, коли спека і не хочеться довго стояти біля плити- пішов собі на грядку, набрав нехитрий набір овочів і без зайвих зусиль все приготував. Як правильно ця страва називається я не знаю, є аналоги в російській кухні (свекольник), але в нас то звалось просто борщем. Вирішено, готую літній борщ! Стоп, зараз все-таки весна і не вистачає головного інгредієнту- ботвиння буряка. Буряк взагалі джерело не тільки чудових коренеплодів, а й вельми смачної зелені, тож в сезон він використовується повністю. Довелося шукати заміну не гірше. Знайшлась вона, можна сказати, під ногами. Стійкі і волелюбні рослини, які вважаються бур'яном, але від цього не менш корисні- кропива та мокрець.
Як рішення знайдено, то можна і готувати.

Нам знадобиться:
Буряк
Морква
Цибуля ріпчаста
Кропива та мокрець (в літній сезон- ботвиння буряка)
Яйця
Оцет 9%
Олія
Сіль, цукор (при необхідності)
Зелена цибуля
Кефір або сметана
Точних пропорцій немає, завжди готувалось і готується на око)))
Буряк, моркву, цибулю почистила.

Цибулю дрібно порізала, підсмажила на олії, додала натерту моркву, а через кілька хвилин буряк та 2 ст.л. оцту (щоб буряк зберіг колір).

Спочатку я тушкую овочі хвилин 10 на маленькому вогні, а потім додаю воду (кип'яток) та залишаю повільно кипіти ще хвилин 30-40. Можна і відразу залити водою, то скоріше справа звички. Між тим можна сходити по інші складові- молоду кропиву

пагони мокрецю

зелену цибулю

Яйця, відповідно до традиційного рецепту у мене теж домашні. Аби їх забрати, довелось трохи потривожити курку, яка саме зручно вмостилась на гнізді, що ж поробиш

Мокрець та кропиву ретельно промила, перебрала, кропиву ще ошпарила кип'ятком. Порізала.

Яйця поставила варити (вкруту).
Коли овочі в супі вже були готові додала кропиву та мокрець. Сіль, цукор та оцет за смаком.

Кілька хвилин прокип'ятити і зняти з вогню. Можна їсти гарячим, я ж більше люблю холодний. При подачі додати яйце, кефір або сметану та дрібно порізану зелену цибулю.
Літній (чи то пак весняний) борщ