Прочитавши умови конкурсу, я призадумалась. Якихось сильно традиційних страв у нашій родині немає, а ті що є- я все рівно готую по-своєму. Але ось згадала дещо неймовірно просте та дійсно звичне і улюблене ще з дитинства. Літній борщ! Ні, звичайний борщ у нас теж готували, та то інше. А так літом, коли спека і не хочеться довго стояти біля плити- пішов собі на грядку, набрав нехитрий набір овочів і без зайвих зусиль все приготував. Як правильно ця страва називається я не знаю, є аналоги в російській кухні (свекольник), але в нас то звалось просто борщем. Вирішено, готую літній борщ! Стоп, зараз все-таки весна і не вистачає головного інгредієнту- ботвиння буряка. Буряк взагалі джерело не тільки чудових коренеплодів, а й вельми смачної зелені, тож в сезон він використовується повністю. Довелося шукати заміну не гірше. Знайшлась вона, можна сказати, під ногами. Стійкі і волелюбні рослини, які вважаються бур'яном, але від цього не менш корисні- кропива та мокрець.
Як рішення знайдено, то можна і готувати.
![75b19dee0fcbb11173f62fc9bbd2b180.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/75b19dee0fcbb11173f62fc9bbd2b180.md.jpg)
Нам знадобиться:
Буряк
Морква
Цибуля ріпчаста
Кропива та мокрець (в літній сезон- ботвиння буряка)
Яйця
Оцет 9%
Олія
Сіль, цукор (при необхідності)
Зелена цибуля
Кефір або сметана
Точних пропорцій немає, завжди готувалось і готується на око)))
Буряк, моркву, цибулю почистила.
![2a28b5788002d2583844ec3398fa0ccd.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/2a28b5788002d2583844ec3398fa0ccd.md.jpg)
Цибулю дрібно порізала, підсмажила на олії, додала натерту моркву, а через кілька хвилин буряк та 2 ст.л. оцту (щоб буряк зберіг колір).
![6b8936058800f08bfc07736600c24c06.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/6b8936058800f08bfc07736600c24c06.md.jpg)
Спочатку я тушкую овочі хвилин 10 на маленькому вогні, а потім додаю воду (кип'яток) та залишаю повільно кипіти ще хвилин 30-40. Можна і відразу залити водою, то скоріше справа звички. Між тим можна сходити по інші складові- молоду кропиву
![3b0345daf69005884374bf9185c4a2b2.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/3b0345daf69005884374bf9185c4a2b2.md.jpg)
пагони мокрецю
![74b346affed698e8544f9e8c1bebceb6.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/74b346affed698e8544f9e8c1bebceb6.md.jpg)
зелену цибулю
![82cfe48a614fb7661a5b071fbebdabe2.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/82cfe48a614fb7661a5b071fbebdabe2.md.jpg)
Яйця, відповідно до традиційного рецепту у мене теж домашні. Аби їх забрати, довелось трохи потривожити курку, яка саме зручно вмостилась на гнізді, що ж поробиш
![097f81e4f85e148099cc114525c225b0.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/097f81e4f85e148099cc114525c225b0.md.jpg)
Мокрець та кропиву ретельно промила, перебрала, кропиву ще ошпарила кип'ятком. Порізала.
![d0338e9606e025a5b532ac8ebccd289b.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/d0338e9606e025a5b532ac8ebccd289b.md.jpg)
Яйця поставила варити (вкруту).
Коли овочі в супі вже були готові додала кропиву та мокрець. Сіль, цукор та оцет за смаком.
![14be2eb97c715910ba69049073946c7f.md.jpg](http://photo.oringo.com.ua/static/2021/04/11/14be2eb97c715910ba69049073946c7f.md.jpg)
Кілька хвилин прокип'ятити і зняти з вогню. Можна їсти гарячим, я ж більше люблю холодний. При подачі додати яйце, кефір або сметану та дрібно порізану зелену цибулю.
Літній (чи то пак весняний) борщ