Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Літній (чи то пак весняний) борщ

Вс, 11/04/2021 - 14:10 #1

Літній (чи то пак весняний) борщ

Прочитавши умови конкурсу, я призадумалась. Якихось сильно традиційних страв у нашій родині немає, а ті що є- я все рівно готую по-своєму. Але ось згадала дещо неймовірно просте та дійсно звичне і улюблене ще з дитинства. Літній борщ! Ні, звичайний борщ у нас теж готували, та то інше. А так літом, коли спека і не хочеться довго стояти біля плити- пішов собі на грядку, набрав нехитрий набір овочів і без зайвих зусиль все приготував. Як правильно ця страва називається я не знаю, є аналоги в російській кухні (свекольник), але в нас то звалось просто борщем. Вирішено, готую літній борщ! Стоп, зараз все-таки весна і не вистачає головного інгредієнту- ботвиння буряка. Буряк взагалі джерело не тільки чудових коренеплодів, а й вельми смачної зелені, тож в сезон він використовується повністю. Довелося шукати заміну не гірше. Знайшлась вона, можна сказати, під ногами. Стійкі і волелюбні рослини, які вважаються бур'яном, але від цього не менш корисні- кропива та мокрець.

Як рішення знайдено, то можна і готувати.
75b19dee0fcbb11173f62fc9bbd2b180.md.jpg


Нам знадобиться:

Буряк
Морква
Цибуля ріпчаста
Кропива та мокрець (в літній сезон- ботвиння буряка)
Яйця
Оцет 9%
Олія
Сіль, цукор (при необхідності)
Зелена цибуля
Кефір або сметана

Точних пропорцій немає, завжди готувалось і готується на око)))


Буряк, моркву, цибулю почистила.
2a28b5788002d2583844ec3398fa0ccd.md.jpg

Цибулю дрібно порізала, підсмажила на олії, додала натерту моркву, а через кілька хвилин буряк та 2 ст.л. оцту (щоб буряк зберіг колір).

6b8936058800f08bfc07736600c24c06.md.jpg
Спочатку я тушкую овочі хвилин 10 на маленькому вогні, а потім додаю воду (кип'яток) та залишаю повільно кипіти ще хвилин 30-40. Можна і відразу залити водою, то скоріше справа звички. Між тим можна сходити по інші складові- молоду кропиву
3b0345daf69005884374bf9185c4a2b2.md.jpg

пагони мокрецю
74b346affed698e8544f9e8c1bebceb6.md.jpg

зелену цибулю
82cfe48a614fb7661a5b071fbebdabe2.md.jpg


Яйця, відповідно до традиційного рецепту у мене теж домашні. Аби їх забрати, довелось трохи потривожити курку, яка саме зручно вмостилась на гнізді, що ж поробиш
097f81e4f85e148099cc114525c225b0.md.jpg


Мокрець та кропиву ретельно промила, перебрала, кропиву ще ошпарила кип'ятком. Порізала.
d0338e9606e025a5b532ac8ebccd289b.md.jpg

Яйця поставила варити (вкруту).

Коли овочі в супі вже були готові додала кропиву та мокрець. Сіль, цукор та оцет за смаком.
14be2eb97c715910ba69049073946c7f.md.jpg

Кілька хвилин прокип'ятити і зняти з вогню. Можна їсти гарячим, я ж більше люблю холодний. При подачі додати яйце, кефір або сметану та дрібно порізану зелену цибулю.
ffaa7523da2307e3092ffa0c08303de0.md.jpg

Вс, 11/04/2021 - 15:10 #2

 Катерино Леонідівно, зелений борщ з кропивою - це одна з прикмет весни, коли на столі з'являється ця смачна страва, настрій одразу становиться сонячним  А ось про мокрець чую вперше, дуже цікаво буде спробувати!

Вс, 11/04/2021 - 22:04 #3

Дякую! Мокрець то вельми корисна рослина, ще й на смак непогана, тож можна сміливо додавати в овочеві салати тощо. 

Вс, 11/04/2021 - 22:13 #4

Дуже цікавий рецепт, а саме трав'яні інгредієнти)) Для жителів міста на подібне можливо лише милуватися, і уявляти як це смачно)

Пнд, 12/04/2021 - 15:16 #5

Дякуюsurprise

Вс, 11/04/2021 - 22:44 #6

Шикарно! Дуже полюбляю такі страви! Розповідь і фото такі класні! Курочка просто красуня!)

Пнд, 12/04/2021 - 15:18 #7

Щиро дякую, дуже приємно, що тема Вам була цікавоюheart

Вс, 11/04/2021 - 23:30 #8

Фото с курочкой потрясающее! Было небольшое время, когда я тоже в родительском доме растила курочек, собирала яйца! Они очень прикольные! Разговорчивые и ручные! Спасибо, что напомнили!heartcool
Борщик аппетитный получился у Вас! И хотя сама не люблю свеклу в первых блюдах, родители мои очень любили такой борщик с зеленью!heartsurprise

Пнд, 12/04/2021 - 15:23 #9

Спасибо! А курочки- очень интересные птицы, если присмотреться. Со своими привычками и особенностями поведения.