Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Підвіс "Геката"

Пт, 05/05/2023 - 19:03 #1

Підвіс "Геката"

Геката — у грецькій міфології хтонічна богиня кордонів, роздоріжжя, чаклунства і привидів. У найдавнішу епоху богиня Місяця, пізніше богиня чаклунства, володарка всіх страховиськ і примар. Вона також асоціюється з некромантією, ніччю, світлом, знаннями про трави та отруйні рослини, могилами.
Геката дарує мудрість на народних зборах, щастя на війні, багату здобич на полюванні. Культ Гекати як богині підземного царства зливається з культом Персефони. Як і Артеміду, її вважали володаркою звірів, покровителькою мисливства. У культі Гекати прослідковуються риси місячного божества, тому вона іноді ототожнювалась із Селеною. Священною твариною Гекати була самка собаки.
Вона поставала високою жінкою з двома смолоскипами або з ключем у руках, іноді у вигляді трьох жінок, з'єднаних спинами. Часто її зображували зі зміями. На фризі Пергамського вівтаря Геката триголова й шестирука, озброєна смолоскипом, мечем та списом. На думку Клеомеда, потрійне обличчя Гекати означало три форми місячного диска. За Сервієм, це увінчана трояндами лагідноока богиня пологів Люцина, горда богиня полювання Артеміда і Геката, яка визначає смертним останню годину.

a6c07988c530693d9473abadc53cc269.md.jpg

Богиня Геката входила до найважливіших божеств античного світу. Зародившись у темряві доісторичних часів, її культ зберігався протягом трьох тисячоліть. Є припущення, що культ богині існував спочатку у фракійців і вже перейшов до греків. Запозичення Гекати з найдавніших вірувань підтверджується і самим міфом її народження – вона дочка титанів, які передували владі олімпійських богів.
Богиня асоціювалася з посвятними церемоніями античних містеріальних культів, зокрема знаменитих Елевсінських містерій. Тому і сьогодні до неї звертаються задля отримання ініціації у таємні знання. Богиня щедро обдаровує своїх шанувальників мудрістю, ясновидінням, магічними знаннями, зціленням, у тому числі від вроку та пристріту, здатністю бачити майбутнє. Як покровителька відьом, Геката допомагає у проведенні магічних обрядів, осягненні магічного мистецтва.
Крім того, вона шанувалася як захисниця, яка відвертає зло і виводить на вірний шлях. Згідно з переказами, богиня також дарувала смертним багатство, перемогу та мудрість, удачу мореплавцям та мисливцям. Геката Сотейра (“спасительниця”) опікувалася беззахисним і допомагала тим, хто до неї звертався: захищала жінок, які зазнали насильства, допомагала скривдженим повернути жіноче щастя і розібратися в любовних справах. Вона була єдина серед титанів, хто зберіг силу під владою Зевса, і її шанували всі безсмертні боги. Сила її безмежна, вона безстрашна і відома як та, що вказує шлях.
Геката часто зображується або з трьома тілами, або з трьома головами зі зміями навколо плечей та шиї. Троїстий образ Гекати вказує на її владу над трьома світами: небом, морем та землею. Троїстість Гекати також і про зміни – зміни Місяця, зміни жіночого циклу, зміна віку людини (молодість, зрілість, старість), розуміння минулого, сьогодення та майбутнього.

                                                                                     Підвіс "Геката"

215e1bcb2210c57ab385fdf8a357535f.jpg

Підвіс має висоту приблизно 8 см, а ширину 6 см. Вставки: два кабошони 10 та 5 мм. Гальванічне покриття може бути будь яким. Сама прикраса ажурна і легка, недивлячись на її доволі помітні габарити.

Хочу зауважити: якщо команда Орінго вирішить, що габарити мого підвіса занадто великі, то його можна зменшити, використавши камені менших діаметрів. Наприклад: кабошон 7 мм та камінь класичної огранки 3 мм, тоді висота буде приблизно 7 см, а ширина 5 см.

Особисто для мене ця прикраса має сакральне значення, бо я її бачу завершенням циклу місячних прикрас-підвісів, створених за моїми ескізами. Молодий зростаючий місяць - це "Лунниця", повний Місяць - "Мавка. Нічка-Маруха", а спадаючий Місяць - "Геката". Таким чином усі три іпостасі Великої Богині будуть разом і будуть приносити Сили своїй власниці утричі більші, ніж один або два підвіси окремо.
 

Пт, 05/05/2023 - 19:21 #2

Желаю завершить Ваш цикл лунных амулетов. Надеюсь увидеть Гекату воплощённой. Удачиheart

Сб, 06/05/2023 - 18:49 #3

Щиро дякую! surprise

Пт, 05/05/2023 - 19:30 #4

Дуже цікавий підвіс. Я ні разу не забобонна , а з минулого року остаточно позбавилася і рештків релігійності.  Не хочу більше покладатися на якихося міфічних богів/тощо ,  але не про це. Ваша ідея дуже цікава і можна наділити таку прикрасу безліччю власних символів та змістів. Однозначно привертає увагу, бажаю вам успіху surpriseheart

Сб, 06/05/2023 - 18:54 #5

Дякую! surprise Я теж не є забобонною людиною. І мій підвіс більше про магію Місяця, ніж про саму Гекату. І Ви абсолютно праві: дану прикрасу можна наділити безліччю власних символів.

Пт, 05/05/2023 - 21:18 #6

Лунные украшения вашего авторства прекрасны 

Сб, 06/05/2023 - 18:54 #7

Благодарю! surprise

Пт, 05/05/2023 - 21:23 #8

Я теж бачу відголос трипільскої культури і заховані лунниці. Геката на ілюстрації дуже хижа, не хотіла б я таку перестріти ...

Сб, 06/05/2023 - 19:01 #9

Що ж робити. Геката - сувора богиня, тому і погляд має потужний. Її культ дуже древній, тому і символи переплітаються з багатьма іншими культурами. Лунниці та жіночі стилізовані фігурки з піднятими догори руками відносяться і до культу Гекати.

Пт, 05/05/2023 - 23:17 #10

Теж одразу впали в очі знайома трипільська фігурка та чарівні лунниці, чудове продовження теми

Сб, 06/05/2023 - 19:07 #11

Дякую! surprise Перед створенням цієї прикраси я шукала інформацію про символи богині в інтернеті. Така фігурка з піднятими руками і півмісяці є символами Гекати.

adc466f95615cea86104d68b45394e63.md.jpg