Росколана. Настя Лісовська.Хуррем. Хасекі...Багато письменнтків зверталися до образу жінки-полонянки, яка зробила неможливе - стала улюбленою жоною султана, баш - кадунею, майже сорок років потрясала безмежну Османську імперію і всю Європу. Мене давно цікавив образ Роксолани. Зокрема- портрет. Ще до появи інтернету писала лист до посольства Туреччини в Україні і мені надали матеріали, які розширили моє уявлення про цю жінку.
Але найкращий , на мій погляд, портрет Роксолани - у авторстві Тіціана. Леонардо да Вінчі казав: "Добрий живописець повинен писати дві головні речі: людину і уявлення її душі". Саме мистецтво Тіціана відрізняється багатогранністю, широтою захвату дійсності, глибоким розкриттям драматичних сторін психіки людини, її внутрішніх конфліктів. Це й допомогло створити художнику прижиттєвий портрет Роксолани, з якого ми можемо побачити, якою ж була жінка, що підкорила всю Османську імперію.
Найкращим твором ювелірного мистецтва Орінго, що втілює в собі дух і майстерність в зображенні Роксолани на картині - це
Браслет Мехенді.І дарма, що улюбленим самоцвітом Роксолани були безцінні сморагди, але цей браслет підкреслює силу, красу і незвичайність всього, що може дати людині природа.
Тіціан Вечелліо Прижиттєвий портрет Роксолани.1550 рік