Аньохасео! Так вас привітають у Кореї. А якщо вам поталанило опинитися там на Новий рік, а ще краще на Корейський Новий рік - Сеоллал, то обов'язково запропонують спробувати традиційний суп з рисовими коржиками - Ттоккук (тток - рисовий корж, кук - бульйон). Раніше цю страву готували тільки на Сеоллал. Вважалося, що з'ївши тарілку цього супу людина дорослішала на один рік. Тому дізнатися вік можна було спитавши: скільки тарілок Ттоккук ти з'їв? Багато світлих інгрідієнтів в цьому супі символізують чистий новий початок року, а рисові коржики у формі монеток ототожнюються з достатком та процвітанням. Традиційно разом з основною стравою у Кореї подають закуски - Банчан, чим більше закусок, тим офіційніша трапеза. Так що не дивуйтеся кількості принесених маленьких тарілочок, з не завжди зрозумілим наповненням. Обов'язково там буде Кімчі - традиційна маринована капуста (найчастіше гостра). Також до страви подають безалкогольний напій, а на десерт свіжі фрукти. Тому голодним не залишиться ніхто!
Отже для традиційного корейського супу з рисовими коржиками треба:
- рис круглозернистий 400 г
- кунжутна олія
- рибний соус (можна замінити соєвим соусом)
- яловичина 300г
- часник 4-5 зубчика
- невеликий пучок зеленої цибулі
- яйця 2 шт
- кім 2 шт (смажені тонкі листки норі)
- червоний гострий перець чилі
- сіль та перець
Для рисових коржиків потрібна рисова мука. Рис заливаємо холодною водою на ніч. Потім виливаємо воду і залишаємо у друшлаку на пару годин підсохнути. Далі рис перемолюємо в кавомолці чи блендром та просіюємо.
це гіф-анімація, клікніть по картинці і побачите контроль якості муки:)
280 г отриманої муки змішуємо з 150 мл окропу в мисці. Перемішуємо, має вийти консистенція домашнього творогу. Накриваємо харчовою плівкою, залишивши отвір для виходу пари, та відправляємо в мікрохвильовку на 2 хвилини, перемішуємо та знов відправляємо у мікрохвильовку на 2 хвилини. Дошку змащуємо кількома краплинами кунжутної олії та добре вимішуємо тісто десь протягом 5 хвилин. Обережно! тісто дуже гаряче, але так краще вимішується, а ще дуже міцне, краще довірити цю роботу чоловікові. Розкатуємо з тіста ковбаски та нарізаємо трохи по діагоналі на ломтики товщиною десь 0,5 - 1 см. Зберігають отримані коржики у морозилці.
Далі нарізаємо м'ясо невеликими кубиками та дрібно нарізаємо часник, кладемо їх в кастрюлю та заливаємо десь 2л води, варимо бульйон до готовності м'яса.
Розбиваємо яйця відділяючи білок від жовтка у різні мисочки. І те, і те солимо та взбовтуємо. Зелену цибулю нарізаємо дрібними кільцями. Коли мясо готове додаємо столову ложку рибного соусу, солимо, перчимо, засипаємо рисові коржики та варимо їх 7-8 хвилин. Потім вливаємо яєчний білок у суп, постійно помішуючи. Додаємо чайну ложку кунжутної олії, зелену цибулю (залишивши трохи для подачі) та знімаємо через хвилину з вогню.
З жовтка смажемо тоненьку яєшню та нарізаємо її на довгі смужки. Перець чилі нарізаємо кружечками. Листки кім розкришуємо. Всім цим прикрашаємо суп розлитий по тарілкам. Смачного!
Невеличкий ліричний відступ. З Піденною Кореєю мене познайомила моя перша робота. Була я там у відрядженні 3,5 тижні і за весь час у мене було всього 3 вихідні! До речі, була я там саме на Корейський Новий рік) Працювали ми там більше 8 годин на день. Так от єдине, що рятувало це смачнюча їжа! Корейська кухня дуже здорова та сбалансована, багато овочів, фруктів, а відповідно і вітамінів) Нема жирного та мало солі, мучне взагалі важко знайти! Так що звідти я привезла з собою любов до азійської кухні та більш здоровий погляд на харчування.
Вітаю всіх з зимовими святами та прийдешнім Новим роком! Бажаю супер-команді Орінго, шановним форумчанам та форумчанкам миру, злагоди, здоров'я, щоб все бажане та задумане здійснювалось. Хай усе буде крутезно!
Ттоккук