Це дуже швидкий яблучний пиріг, який я готую аврально, коли гості вже їдуть-летять-поспішають. У цьому серпні за популярністю цей рецепт у мене на першому місці: бо ж яблук уродило, наче в Едемі. Отже, що потрібно:
5 яблук (обожнюю в пирогах соковиту Славу переможцям)
1,5 склянки просіяного борошна (1скл.пш. та 0,5 кукурудзяного), можна ще додати, якщо бачите, що тісто просить)
1скл.цукру
Сіль, ваніль, кориця, горішки -за смаком.
3 яйця
0,5 пакетика - розпушувач для борошна
1ст.ложка смачної олії з олив
1ст.ложка вершкового масла
2ст.ложки жирної сметани або йогурта
Яйця (холодні) збиваємо в мисці разом з цукром, додаємо сіль, олію та йогурт. Потім домішуємо борошно з розпушувачем та спеціями. Виходить м'яке та еластичне тісто: не рідке, але й не жорстке, забите. Таке, що його можна буде ложкою розподілити на деко з яблуками.
Накриваємо миску з перинкою лляною серветкою, щоб відпочила, і згадуємо про яблука. Ріжемо навпіл та скибочками. На антипригарній пательні на вершковому маслі з цукром та корицею підрум'янюємо скибочки. Потім...маємо два шляхи: або викладаємо наше тісто на деко тонким шаром, а потім прикрашаємо його яблуками (можна ще ягодами)... або навпаки, викладаємо сперше яблука, щоб накрити їх "перинкою".
Усе! Випікаємо наш кулінарний шедевр в нагрітій до 175 градусів духовці. Десь хвилин 15-20, залежно від товщини. Неймовірно смачно та духмяно!
Яблучна "перинка"