Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Одним ковтком!

Коктейлі бувають різними: довгими, міцними, кислими — колись ми з вами навіть розглядали детальну класифікацію. Особливе місце займають так звані шоти — маленькі міцні коктейлі, що їх можна (і треба!) пити одним ковтком.

Алкогольний шот — це коктейль з одного або кількох видів алкоголю, що подається у маленькій чарці об'ємом 20-60 мл. Шот випивається за один ковток: такий спосіб вживання дозволяє швидко отримати ефект і також швидко насолодитися особливим смаком чи незвичним ефектом. Назва походить не від англійського «short», а від «shot drinks» — «напої, що стріляють».

Сьогодні нам здається, що шоти існували завжди, проте з'явилися вони десь у 1970-х – 80-х роках, ніхто вже точніше не скаже. Це були темні часи для алкоголю, коли культура коктейлю 50-х – 60-х вже відійшла, а молоде покоління більш цікавили синтетичні наркотики, ніж алкоголь їхніх батьків. Ідея поєднувати «нудний» міцний алкоголь з сиропами та лікерами і надавати їм привабливого вигляду не дала потонути багатьом алкогольним компаніям. У всякому разі, шоти були придумані в період, коли головним був не вигляд коктейлю чи його склад, а саме ефект.

c8764beca4ebef46efe1987babca77f8.md.jpg

Алкогольні шоти бувають різних видів: 1. Прості шоти складаються з одного спиртного напою: вважайте, це просто чарка текіли, рому чи горілки. 2. Пошарові шоти складаються з декількох лікерів або спиртних напоїв різної щільності, які укладаються шарами в чарку. 3. Вогняні шоти обов’язково підпалюють перш ніж випити. 4. Креативні шоти мають незвичайний смак, колір або форму. Наприклад, шоти у вигляді желе чи з додаванням солі, фруктової пудри, ба навіть тютюну. Остання категорія зараз найбільша, бо фантазія барменів та бартендерів меж таки не має. А які шоти ми з вами можем скуштувати? Бо про Б52 всі вже давно знають, а з таких пустощів, як Хіросіма, ми вже давно подорослішали до келиха червоного сухого вина. Пропоную дещо незвичне!

Молочний горішок. Вам знадобиться польська настоянка Soplica Orzech Laskowy, смачне молоко, лід за бажанням та чарка для шоту. Ви можете змішати з льодом молоко та настоянку у рівних пропорціях, а потім процедити у чарку, або налити обидва інгредіенти у чарку у пропорції 1:1. П’ється такий шот чудово: легко, м’яко, нота медку як легкий післясмак і горіхове задоволення на додачу! Головна вада: треба брати багацько настоянки, бо як п’єш — то все мало улыбка

d764dc1677e195a7c2b9aff87957315d.md.jpg

Палаючий Генрі. Для нього вам знадобиться по 15 мл американського віскі (бурбону), лікеру Амаретто та лікеру Irish Cream. Він готується пошарово за допомогою барної ложки чи кухонного ножа: спочатку шар амаретто, потім айриш крим, потім віскі. Можна випити одним ковтком, чи можна підпалити, а потім швидко випити через соломинку. Буде горіти усе, але серце зігріє!

c124997cdb7b046e5d68db5f22d2068b.md.jpg

Зелений Мексиканець. Що не кажи, а колись давно саме цей коктейль врятував поставки зеленого бананового лікеру до України: його винайшов у Києві Сергій Кодацький, і з тієї пори він поєднує у серцях Мексику та Україну. Вам знадобиться 20 мл лікеру Pisang Ambon, потім шар лимонного фрешу (10 мл), та верхнім шаром срібна текіла: теж 20 мл. Готується пошарово за допомогою барної ложки чи кухонного ножа. Підпалювати не треба! Спочатку ми відчуваємо текілу, досить неприємну на смак, потім шар більш яскравого кислого соку і останнім — солодко-кислий лікер з післясмаком дюшесу. Неможливо встояти! Сам винахідник коктейлю розповідав, що коли «Зелений мексиканець» став дуже популярним, виробник «Пізан Амбона» писав: «Куди зникає «зелений банан»? Ми не встигаємо його виробляти!». Україна тоді почала займати перше місце з його продажу.

702844ef83e425c64c7eb7eca8f200eb.md.jpg

«Слава Україні!». Двошарових шотів за кольорами нашого прапора тепер можна знайти багацько в усіх українських барах. Кольори в них однакові, проте складові частини різні. А я знайшла історію, що саме цей варіант коктейлю винайшов київський бармен на їм’я Богдан, що загинув у 2014 році у Іловайському котлі. І його рецепт такий: у склянку для миттєвих коктейлів налити до половини жовтий солодкий банановий лікер. Горілку та лікер Блакитний Кюрасао в однакових пропорціях перемішати в шейкері та влити по барній ложці з мадлером чи за допомогою ножа згори на банановий. Солодко і гірко водночас.

e0218bbc9e475c5739c92742a023613d.jpg

І хоча цей стиль коктейлів декому може здатися застарілим, іноді так приємно відчути смак юності! Головне тримати себе у руках та пити більше води улыбка А ви ще вживаєте такі коктейлі?

Альона Мінакова для Орінго

Cleona
Вс, 16/04/2023 - 13:48

Такі красиві шари може зробити тільки професійний бармен. Але це не заважає тренуванням :), дякую за рецепти.