Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Двадцять п'ята сесія Екслібрису: Всесвіт Поттеріани

Ср, 10/01/2024 - 18:18 #1

Двадцять п'ята сесія Екслібрису: Всесвіт Поттеріани

Змахуємо чарівною паличкою й цифра сесій ювелірно-літературного клубу «Екслібрис» змінюється на 25! Вже здогадалися, що це буде?

 

73eb77aba192b77cc5d972e22686ea67.jpg

 

Ідея провести сесію по «Гаррі Поттеру» носилася в просторі Орінго невловимим сничем довгий час. Ми раз за разом обговорювали її ще до карантину й інших апокаліптичних подій і так само раз за разом відкидали назад у загальний творчий простір.

Всесвіт Потеріани має величезне магнетичне тяжіння. Як правильно зазначила Анастасія у своєму есе «Магічні та справжні», в Україні встигло сформуватися справжнє покоління Поттера. І нехай на нашу долю не випало польотів на мітлі чи занять по чарам, проте як протистояти злу, нехай навіть озброєному горокраксами, і шукати світло в найтемніші часи, ми знаємо добре. Тож недивно, що нам кортить поєднати силу художнього слова, завдяки якому виник улюблений всесвіт, з доброю магією срібла Орінго. О, які б вийшли талісмани!

Втім, варто лише зазіхнути на Потеріану, як звідкілясь випливає величезний страшний дементор, й ім’я йому – «порушення авторського права» кеп Як слушно зауважила в одному з коментарів мудра Марина Павлівна (Cleona) «весь мерч, повʼязаний з творами про Поттера, підлягає авторським правам. Але винятком може стати вироб, який є так званим трансформаційним, тобто не використовує впізнаваємі образи і символи. Але це складне завдання».

І дійсно, завдання постає не з тривіальних: розповісти про значущий світ так, щоб залишитися на світлій стороні дотримання авторських прав. Тобто, не використовуючи прямих образів по типу блискавки-шраму, сничу, маховику часу чи написів «Ґогвартс», «Ґрифіндор» й т.д. Але, зваживши усі за та проти, ми вирішили, що досвідчені члени клубу «Екслібрис» з цим впораються!


Отож, урочисто розпочинаємо ювілейну, двадцять п’яту сесію, присвячену всесвіту Гаррі Поттера. Поліруємо мітли, розшукуємо квиток на Ґогвартс-експрес, малюємо по пам’яті мапу чарівного замку і пам’ятаємо: є те, чого не можна називати!


 
звездочка Правила двадцять п’ятої сесії «Екслібрису»

Тема сесії: Всесвіт Поттеріани

Строки проведення сесії: 10.01. – 10.02. звездочка

 


Пам’ятаєте, як викликати Патронус? Треба пригадати щось дуже добре. Думаємо, що срібна прикраса, створена за вашим ескізом, легко може стати тим самим щасливим спогадом – отож закликаємо читати, насолоджуватися обговоренням і, звісно ж, малювати, малювати і малювати! любовь

 

bdd29f42ddd17e6126e7b62c40130601.md.jpg

Ср, 10/01/2024 - 21:27 #2

За що я люблю всесвіт Гаррі Поттера? За те, що це саме Всесвіт. Існуючий вимір магії, чарівників, таємниць і загадок. Зароджений в книгах, вийшов з них, і почав своє існування  в кіноіндустрії, в творах авторів фанфіків, в ювелірному мистецтві, і ще в багатьох творчих галузях. І вже, на мій погляд, увесь цей велетенський всесвіт Гаррі Поттера доволі важко розчарувати і розділити, і
розглядаючи лише у межах 7 книг. 

На одну із сесій екслібрису з темою «Улюблена книга» я обрала творчість Джоан Роулінг. Нічого не змінилося. Сторінки її виховних романів про «хлопчика який вижив» досі дихають для мене особливою магією.
А ще магією для мене дихають прикраси від Орінго. Тому не дивно, що в голові народжуються образи прикрас. Проте, вірно підмічено, якісь дуже впізнавані символи брати не можна через авторське право, і це, з одного боку, звужує рамки, а з іншого - навпаки, дозволяє проявитися фантазії.

Цей ескіз зрів давно. Ідея пляшечки з чарівним зіллям мене не полишає вже роки два, тому не можу не поділитися. 
45cc82e97c95b4612d5b4e4ce40cd1fd.md.jpg
«Зілля удачі» або «Фелікс Феліціс» за Гаррі Поттером - дорогоцінне зілля, і “надзвичайно складний за складом і приготуванням напій. Правильно зварений, він приносить тому, хто його випив, удачу у всіх починаннях. Зілля заборонено застовувати під час спортивних змагань, іспитів і виборів. Винахідник Фелікса Зиґмунт Бадж називає його найбільшим своїм творінням.”(c) Окрім того, зілля після приготування слід настоювати не менш ніж шість місяців. Моє настоювалось як ескіз навіть більше) 

А хто, як не чарівники з Орінго зможуть зварити найскладніше зілля? Хто зможе вкласти в нього чарівний зміст, зарядити на удачу? Ну, я інших чарівників не знаю)

Розумію, що котел з зіллям в Орінго вже є, і дуже мені подобається, але саме пляшечки, маленької, міцно і герметично закритої, для найцінніших крапель удачі, ну не вистачає мені. Бо удачу в великі пляшки не розіллєш. Удача - то величезна дорогоцінність. Прянощі, що ними збагачується життя. 

Моя пляшка із зіллям старовинна: і орнаменти на ній, і трошки затертий напис тому свідчать. Трошки випукла, і кабошон груша в ній як в глухій закріпці. Уявляєте, як гарно буде виблискувати, наприклад, лабрадор? (І хоч канонічний «Фелікс» кольору золота, ми ж можемо пофантазувати?

Мріється, що пляшечка із зіллям стане справжнім добрим талісманом своєму власнику. Таку було б дуже приємно отримати у подарунок перед якоюсь відповідальною подією, або ж самому подарувати людині, якій удача потрібна. І хоч магічні закони забороняють використання "Фелікса" під час змагань, іспитів або виборів, саме розуміння, що удача з тобою, до неї можна доторкнутися рукою, працює як плацебо)))
 

Ср, 10/01/2024 - 22:41 #3

Гарна ідея! indecision
Дякую вам за надихаючий початок сессії!

ще чомусь подумалось- а классно було б, якщо б прикраса була трансформером? Не знаю, чи це технічно можливо, та якщо б можна було замінювати елемент-стрічку, то з вашого ескізу можна було б "наварити" чимало корисних рецептів))))

Чт, 11/01/2024 - 00:48 #4

Її можна зробити гладенькою, а гравер обов'язково з'явиться з часом і тоді кожен напише своє і точно не зачепиться авторське право на назву зілля

Пнд, 15/01/2024 - 20:38 #5

Дякую! 

ну, трансформери, то важко, але наші чарівники можуть все) 

Чт, 11/01/2024 - 11:14 #6

Пам'ятаю Ваш попередній ескіз, який мені припав до душі, а теперішній то і поготів, з радістю мала б таку пляшечку!
 

Пнд, 15/01/2024 - 20:38 #7

Дякую) ох, ті "пляшки" мене геть не відпускають) 

Втр, 23/01/2024 - 15:33 #8

Не дивно, такі гарні пляшечки всім подобаються). Ніби чарівно-ельфійський флакон .

Чт, 11/01/2024 - 17:44 #9

Як же мені подобаються Ваші ескізи! Цей - не виняток) Учора, перечитуючи книгу "Гаррі Поттер і Принц-полуровка", замислилася над тим, якого б зілля я зараз найбільше потребувалаfrown. І так, це - Фелікс Феліціс! Сподіваюся, що ескіз принесе Вам удачу! Мені б цього дуже хотілося)

Пнд, 15/01/2024 - 20:39 #10

Дякую дуже) іноді удача не завадила б! В певних справах 100%

Пт, 26/01/2024 - 14:23 #11

     Подобається така пляшечка, дуже гарно вийде у сріблі та ще й з кабошоном.heart