Хостинг фотографий для пользователей Оринго
Чат с менеджером

Поставити питання

 
Ювелірний дім Орінго
0800-759-550
(безкоштовні дзвінки)

Зимовий настрій або температура душі 

Пнд, 04/12/2023 - 00:15 #1

Зимовий настрій або температура душі 

Традиційне есе вийшло у форумному форматі, тому тут йому і місце. Історія про те, як намагаюся не кипіти даремно і при цьому не замерзнути повністю. Погодьтеся, цієї зими в Україні це вкрай актуальне питання: як зберегти себе і бути нормальною, корисною людиною.
 
Почну з того, що у п’ятницю нам неабияк прилетіло за нашу в’ялість, невизначеність та й ба ще гірше: раніше ми толерантно ставилися до творчості Булгакова, і на сайті можна знайти матеріали, пов’язані з прикрасами з колекції «Дорога до світла». Почалося з того, що про наші прикраси одна блогерка висловилася гарно й захопленно, а потім раптом знайшлися знавці «вони там Булгакова продають», далі миттєво були витягнуті дописи з 2018 та 2021 року, а також знавці дали в’їдливу характеристику харків'янам, для яких ми це нібито робимо. Ну а далі стало зовсім погано, бо в мене не вистачило розуму промовчати... 

 

f71668e19c3986d5641997b748e47a34.md.jpg


 
День тоді не задався з самісінького ранку: прилетіли негарні новини про здоров’я близьких, зламалася моя єдина конячка-автівка і не змогла виїхати з лісу до міста, зірвалася безліч планів, а головне: не відповідали ті, від кого весь час чекаєш відповіді, тому скажу чесно — от точно була не холодна, а зовсім навпаки. І тут наш бренд звинувачують в тому, що ми ніякі, «за все добре – проти всього поганого», і досі не визначилися зі своєю позицією. А, ну і що не можна в одному місці поєднувати Булгакова та Багряного (до речі, підвіси «Дорога до світла» і «Світ-Всесвіт» народилися з ескізів однієї талановитої авторки, з різницею більше ніж у чотири роки)
 
Спочатку ми з Олею переварили фразу «не закликаю кенселити, але…», радісно матюкнулися та побігли в сайт прибирати зі сторінок посилання, які прогавили раніше. Коли  минулого року пішла бурхлива суспільна дискусія, що він не київський письменник, а антиукраїнський, посилання зачистили, але десь щось при нашій інтенсивності життя та писання пропустили, звісно. Сама по собі «Дорога до світла» — образ дуже багатогранний і до фіналу «Майстера і Маргарити» ледве дотичний, через терени до світла є безліч можливих і неможливих шляхів, а браслет взагалі я присвячувала казці «12 місяців», яка була написана під час Другої світової війни, тому прив’язки прибиралися легко.   

 

c7e547bb2614c581c5a0e496342b7fe7.md.jpg


 
Проте бажання пояснювати гарячим людям як саме працює наш «Екслібрис» не було зовсім, тому тихо позадкувала й вилізла з фейсбучної битви трохи обідрана, хоча й не переможена, і зробила собі засічку на голові: треба нарешті навчитися мовчати та закотити нашу райдужну бульбашку подалі від ристалищ в кущі…  

А потім знову здуру прочитала нові розгромні коментарі й око мимоволі виокремило не дуже точно наведену цитату з Біблії: «Якби то холодний чи гарячий ти був! А що ти літеплий, і ні гарячий, ані холодний, то виплюну тебе з Своїх уст», і так вона збіглася з моїм поточними сумнівами, що захотілося саме її витягнути на поверхню та розібратися. 
 
Мабуть, усі знають про одкровення Іоанна Богослова (Апокаліпсис) та про неоднозначність трактування цієї особливої пам’ятки пророчої літератури, написаної майже дві тисячі років тому. Цитату цю з одкровення вживають досить часто і майже завжди як характеристику людини, що не має чітких моральних засад.

Хоча Іоанн описував події навколо християнської церкви в Лаодикеї (античне вільне місто), де усе було так тихо й чинно, не було ні гонінь, ні утисків, ні розколів, що відчувши це благополуччя, церква почала деградувати. Ні з ким не воюючи, ні від кого не обороняючись, вона почала впадати в самовихваляння, яке Господь і викривав тими суворими словами. 
 
Тобто соромно бути ледве теплим, соромно бути байдужим …коли усе навколо благополучно? А що робити, коли навколо пекло? Чи треба тоді кипіти? Або треба замерзати, щоб усі сахалися якомога далі?


 

16653d3996c594e53ee6bb274842e01e.md.jpg

 


В моєму культурному коді є дуже багато книжок, які наше покоління добре знає. Так, «Сад Гетсиманський» Івана Багряного я прочитала тільки минулого року, але Біблію читала уперше, коли мені було вісім років, а Булгакова – у двадцять років. Що ми могли читати, коли жили в зовсім іншій країні? Те, що тоді можна було прочитати. У прем’єрному дописі до підвісу «Світ-Всесвіт» я теж писала про обмеженість у виборі літератури:
 
«…Моє покоління не встигло побачити повноцінну українську літературу в шкільні часи, для мене це був один з самих нудних предметів, за перші тижні вересня читала хрестоматію, а потім до кінця учбового року сумувала над підручником. У шкільній та сільській бібліотеках співвідношення цікавих книжок українською до російськомовних було приблизно 1:20. Об’єктивно, читати мені українською майже не було чого, а так щоб читати з захопленням, з ліхтариком під ковдрою, тремтячими руками перегортаючи сторінки — взагалі не пам’ятаю.
 
Написала цю фразу і замислилася, а чи не виглядають мої екскурси у минуле, як спроби виправдання чисельних пропусків на книжковій поличці? Та може й так… Те, що я зростала і розвивалася, як особистість, не на рідній літературі, не завадило навчитися чітко розрізняти добро і зло, проте тепер, коли можу читати справжню українську літературу, з’явилося відчуття, що більшість життя мене просто ошукували. Відчуття дивне і сумне: ніби при народженні мене викрали з королівської родини, вчили розмовляти іншою мовою та зневажати свій справжній рід, а тепер очі відкрилися, прірва втраченого часу просто ошелешує, як і цинічність задуму викрадання дітей.
 
Так, наше покоління багато чого справжнього не прочитало, але тепер можна вільно надолужувати пропущене, було б тільки бажання. Тому коли я побачила в сесії згадку про «Сад Гетсиманський» Івана Багряного, вирішила — ось вона, слушна нагода прочитати його роман»

 

0bdc7804dbbb6ee55f2a2d68964b1384.md.jpg


 
Соромно мені може бути тільки якщо ніяк не змінюватися, не цікавитися тим, що раніше від нас приховували, забути те, про що баби пошепки розповідали. Наразі відкрито безліч можливостей для вивчення творчості українських письменників та митців, і я весь час знаходжу нові книжки, вчу українську мову, культуру, історію тощо. Загальна культурна база в цілому допомагає насолоджуватися вивченням нового, хоча я все одно розумію — наше покоління 50+ має в собі великий шмат культури минулої країни і фізично та ментально не зможе рухатися вперед настільки ж якісно, швидко й беззаперечно, як ті, кому зараз до тридцяти. Але мене це не дуже зупиняє на шляху оновлення ідентичності — якщо не робити нічого, то нічого й не зміниться, а я попри усі складнощі вірю в нормальне майбутнє України і своє майбутнє з нею пов’язую. 
 
Так що ж там в нас з температурою? 
 
Круги Орінго, які віддзеркалюють сутність творців і тих, хто до кругів приходить, не є гарячими або холодними. Вони не є швидкообертаючимися або надто вібруючими, вони не новостворені та не випадкові. І в давніх кругах можна знаходити щось таке, чого ми з вами сьогодні ніколи не скажемо й не подумаємо, бо то минуле. Але як виправити все минуле, як зробити вигляд що його не було?
 
Чомусь пригадала зараз давню традицію жінок з нашої родини — вирізати з фотографій обличчя чоловіків після розлучення, робити вигляд, ніби його й не було. В мене й досі сховані вцілілі фотографії прадіда, діда й татка, які тягнула до себе, коли знаходила в коробках, бо в родинних альбомах лишалося порожнє місце. Мої ж чоловіки, навіть самі невдалі та руйнівні тимчасові супутники, усі залишилися з нормальними пиками, бо як не псуй знімки, в моєму житті вони були. Мабуть і в цьому також вилазить на поверхню моя ледветеплість та несхильність до канонічних пристрастів.

 

996729e8d5b8e5bd481a26a746536fa4.md.jpg


 
Та й фіг з ним, аби не охолола. Краще я буду ззовні м’якою, теплою і з не надто чіткими принципами, щоб біля мене можна було спокійно посидіти, про щось несуттєве побалакати та й піти далі, аніж тицятиму кожному в очі розпечену магму своїх особистих думок про літературу, політику й життя. 
 
Принципи й думки — це дуже гостра зброя, яку намагаюся носити не наголо, а приховано, і витягати тільки тоді, коли треба битися за сучасне та можливість майбутнього. А переписувати літературні пам’ятки та давні спогади — діло клопітке, енерговитратне і не дуже правильне. Хоча при цьому ми досить спокійно прибираємо в архіви прикраси, які можуть бути тригерними для когось (писала ще минулого року і в коментарях питали, що це за «деякі прикраси, які новачки можуть зрозуміти не вірно»). І це теж прояв нашої теплоти і непринципової позиції: краще заздалегідь прибрати, аніж потім намагатися пояснити стурбованій спільноті, що час пливе тільки вперед і ми не виправляємо наше минуле. Як щось побачите в прикрасах таке, що потрібно сховати — пишіть в особисті, буду вдячна. 
 

Отже не соромимся бути теплими, друзі. Нам треба винайти дорогу до світла, щоб гідно проходити скрізь шипасті терени, повз страшних вершників Апокаліпсису, перемогти і жити далі.  heart

Пнд, 04/12/2023 - 01:30 #2

Темні часи в усіх сенсах, минуле не змінити, але кожен з нас розфарбовує тим, на що здатен в своїх спогадах. Аж болить десь в середині, проте згодна — жити треба далі та при цьому в здоровому глузді. Сил, терпіння та натхнення прикрашати та тішити нас).surprise

Пнд, 04/12/2023 - 10:06 #3

AnNo4kA пишет:
Темні часи в усіх сенсах, минуле не змінити, але кожен з нас розфарбовує тим, на що здатен в своїх спогадах. Аж болить десь в середині, проте згодна — жити треба далі та при цьому в здоровому глузді. Сил, терпіння та натхнення прикрашати та тішити нас).surprise


Дякую, Анно Віталіївно! Житимемо далі та не пропустимо темряву в душу. heart 

Пнд, 04/12/2023 - 06:47 #4

Орінго, тримайтеся, Харків незламний, тому все вистоїмо і подолаємо, а кому там що не подобається, нехай йдуть мимо, бо на всіх реально не вгодиш. Кожен бачить тільки те, що здатний побачити (це як бджоли та мухи: кому квіти, а комусь щось інше)). Не переймається дуже, все буде добре! Сил вам, здоров'я, терпіння й мудрості!  Як колись казали в якомусь рекламному ролику, "іноді краще жувати, ніж говорити" , тож жуємо "бджілок" і радіємо вашим прикрасам! Все буде Україна!

Пнд, 04/12/2023 - 10:12 #5

allavoytenko пишет:
Орінго, тримайтеся, Харків незламний, тому все вистоїмо і подолаємо, а кому там що не подобається, нехай йдуть мимо, бо на всіх реально не вгодиш. Кожен бачить тільки те, що здатний побачити (це як бджоли та мухи: кому квіти, а комусь щось інше)). Не переймається дуже, все буде добре! Сил вам, здоров'я, терпіння й мудрості!  Як колись казали в якомусь рекламному ролику, "іноді краще жувати, ніж говорити" , тож жуємо "бджілок" і радіємо вашим прикрасам! Все буде Україна!


Дякую, Алло Сергіївно. Незламність Харкова існує не лише у міцному залізобетоні, а також і в ясності бажань, гнучкості та вмінні змінюватися, які притаманні багатьом харків'янам. Тому тримаємося на дорозі до світла, дієво віримо в Україну та проходимо повз зневагу та знецінювання — принаймні так себе налаштовую. heart

Пнд, 04/12/2023 - 08:56 #6

Вкотре звертаю увагу, що наше суспільство що далі, то більше заносить (мене так само), проте замість того, щоб озирнутись і дійсно боротися з ворогом, воно, наче берсерк, біжить і лупить усіх навколо. Що своъх, що чужих. І, наприклад, я погоджуюсь, що є твори не на часі, які мають бути прибрані з програми вивчення літератури в Україні, але вони ж були. І прикраси, створені під натхненням від того чи іншого, можуть і несуть різні сенси. У мене зазвичай є ще й своя історія додатково... Про промовчати - успіхів. У мене не виходить, навіть коли розумію, що людина у відповідь вихопить 1-2 слова, які зручно перекрутити й подавати по своєму. Сумно, що ось такі "журналісти" паплюжать і так давно спаплюжену, принаймні у нас у країні, професію, замість того, щоб дійсно робити важливі речі. У томі числі й по відбілюванню репутації українських медіа 

Пнд, 04/12/2023 - 10:45 #7

Лелеока пишет:
Вкотре звертаю увагу, що наше суспільство що далі, то більше заносить (мене так само), проте замість того, щоб озирнутись і дійсно боротися з ворогом, воно, наче берсерк, біжить і лупить усіх навколо. Що своъх, що чужих. І, наприклад, я погоджуюсь, що є твори не на часі, які мають бути прибрані з програми вивчення літератури в Україні, але вони ж були. І прикраси, створені під натхненням від того чи іншого, можуть і несуть різні сенси. У мене зазвичай є ще й своя історія додатково... Про промовчати - успіхів. У мене не виходить, навіть коли розумію, що людина у відповідь вихопить 1-2 слова, які зручно перекрутити й подавати по своєму. Сумно, що ось такі "журналісти" паплюжать і так давно спаплюжену, принаймні у нас у країні, професію, замість того, щоб дійсно робити важливі речі. У томі числі й по відбілюванню репутації українських медіа 


Дякую, Ольго Олександрівно. Процес суспільного бродіння в часи великих катаклізмів — цілком логічний та природний, з одного боку... Але з іншого боку, вимагає від усіх причетних надзусиль, щоб не перетворитися на окремий катаклізм для своїх же.
Теж не дуже добре тримаю оборону, коли стикаюся з незрозумілими мені випадками осуду за те, що раніше усе було не так, як зараз. Такі "борці" та "борчині", що завзято розносять вікна й стіни, тільки б не побачити гостинно відкриті двері, на жаль, стали вже незмінною частиною українського культурного пейзажу: "Читаєш українські книжки? Агааа... чому не читали раніше? Тепер спілкуєшся українською? Тааак, а чому з помилками?" Але то вже звичне, дах мені зірвало цинічно-стереотипне "щоб не втратити авдиторію з харківських почекунш", вліплене в наш розлогий діагноз.
Потім дуже пошкодувала, що не пройшла повз, до того ж помилка потикати палицею у вулик була не моя (там раніше в іншому місці здуру написали, що Булгаков - київський пісьменник frown). Це були не професійні журналісти, а звичайні фейсбучні всезнавиці, але від цього бродіння не стає більш привабливим. 
Отже, висновок: не треба лазити там, де погано пахне, а треба більше працювати. Щоб якомога швидше настали часи спокою та благополуччя. heart

Пнд, 04/12/2023 - 13:54 #8

О, про не лазити, де погано тхне - у точку. Все ж таки не мають всі люди будт розумними, освіченими, чуйними, вихованими,... На жаль, люди різні, й не дуже хороші зокрема. Тож вчасно визначаймо й виключаймо зі свого кола спілкування (принаймні з нього, з робочим колом так не зробиш). Про "харківських почекунш" : згадалось, як раніше завжди стравлювали Львів і Харків. Ось там отак, ось вони пихаті, ось вони нас ненавидять. І дуже було цікаво, коли знайома туди евакуювалась і не зустріла такого відношення. Бо люди ж різні. Що у Львові, що у ХХаркові, що в Одесі, що в Ужгороді, ... Тож тримаймося адекватних думок та адекватних людей. 

Пнд, 04/12/2023 - 12:46 #9

     Якраз на цю тему вийшла остання лекція Андрія Баумейстера.
https://youtu.be/PNIMA80Ad1I?si=qOgFTjHdbp3Dl6bs
     Дискусії у соцмережах для себе особисто закрила два роки тому. Була спроба дискутувати на тему ковіду, але вона виявилася марною. Зрозуміла, що можна спілкуватися тільки з живою реальною людиною, яка не ховається за ніком.
     Щодо сьогодення, розумію, що багатьом болить, особливо тим, хто втратив рідних, але люди часто переносять у коменти власні негаразди, скидують з себе таким чином негатив і передають його іншим. Тут щось змінити наврядчи можливо, просто далі робити свою важливу справу, а бірюзові кола будуть працювати як щит Персея.

Втр, 05/12/2023 - 09:36 #10

Lina2018 пишет:
     Якраз на цю тему вийшла остання лекція Андрія Баумейстера.
https://youtu.be/PNIMA80Ad1I?si=qOgFTjHdbp3Dl6bs
     Дискусії у соцмережах для себе особисто закрила два роки тому. Була спроба дискутувати на тему ковіду, але вона виявилася марною. Зрозуміла, що можна спілкуватися тільки з живою реальною людиною, яка не ховається за ніком.
     Щодо сьогодення, розумію, що багатьом болить, особливо тим, хто втратив рідних, але люди часто переносять у коменти власні негаразди, скидують з себе таким чином негатив і передають його іншим. Тут щось змінити наврядчи можливо, просто далі робити свою важливу справу, а бірюзові кола будуть працювати як щит Персея.


Дякую, Еліно Альбертівно. Болить воно наразі майже усім, а працювати з цим складно і справжньої допомоги майже немає. Тому соцмережі перетворилися на місце бійні. А ще на вибухливих емоціях паразитують як вурдалаки різних порід, так і люди "при виконанні"...
Але розум вмикається не одразу, якщо щось чіпляє за живе. Тому єдиний дієвий спосіб — не ходити до ФБ і нічого ніде не коментувати (окрім Орінго, звісно). 
 

Сб, 09/12/2023 - 14:12 #11

О, це ж вийшли на світ божий адепти Несвятої Інквізиції Церкви Агресивного Патріотизму імені Тієї-яку-не-можна-називати (але на "фа" починається, на "он" закінчується), славетні мисливці на відьом. Від таких треба триматися подалі, інакше їхній вогонь некерованої вмотивованості може сплатити всякого недостатньо ідейного. А недостатньо ідейним може стати кожен. Маєш вдома томик Ахматової? Читав Пастернака? Тобі подобаються вірші Єсеніна, а не Тичини? Не вмієш використовувати за призначенням букву "ґ"? Випадково сказав "на протязі", а не "протягом", не "біля", а "коло"? Говориш на суржику? Говориш закарпатською говіркою, в якій половина слів взагалі польські та угорські? Говориш з акцентом Східної України? Сам говориш чистою українською, але при цьому не вважаєш, що всі російськомовні українці прокляті? Не зчитуєш з першого погляду коди вишиванок? Не знаєш назубок всього "Кобзаря"? Вважаєш Гоголя українським письменником, хоча він писав на російській мові? Не вважаєш Гоголя українським письменником, хоча він писав про Україну? *перелік можна продовжувати до нескінченності, достньо пройтися по коментарям у соціальних мережах* То горіти тобі у пеклі! Ти недостатньо хороший для життя в Україні! 
Я боюсь таких фанатичних людей. Вони спрощують складне, а складне перетворюють на примітивне; перекручують і вивертають хороші і правильні ідеї; зводять свої погляди в категоричний абсолют і безапеляційно вимагають від інших того ж; їхнє мислення тунельне, вони не вміють конструктивно дискутувати, тому що не чують нікого, окрім себе; чужі аргументи для них лише дратуюча нісенітниця, набір слів; легко переходять на образи особистості; в них завжди напоготові розпечені тавра, і вони готові клеймити все, що не вписується у їхні догми. Легше мати справу зі скаженою собакою, ніж з такими людьми. І такі люди на своєму шляху залишають лише роздратування, ненависть, руїни добрих починань і попіл спалених "єретиків". Не можна дозволяти їм перекроювати свій світ, керувати своїм шляхом, поглядами, вподобаннями. Краще просто оминути їх по великому радіусу. І ні в якому разі не вступати з ними в дискусії. Бережіть свої нерви і той світ, що ви будуєте, Олено Анатоліївно. Вам своє робити, а вони нехай брязкають своїми залізними дівами і шкірять зуби.